Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost retinuta, marti seara, de procurorii DNA in dosarul Microsoft, dupa ce Camera Deputatilor a dat luni sase voturi distincte, cu bile, pentru solicitarile justitiei in privinta Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.
Avocatul fostului ministru a declarat:
„Procurorii au renuntat la o infractiune de spalare de bani. A ramas o singura infractiune. Exista cele doua dosare pe care le stiti. Exista doua seturi de infractiuni, una pentru care exista deja masura controlului judiciar si alta pentru care s-a dispus retinerea. Nu pot sa fac speculatii. „
El a mai spus ca nu poat face precizari legate de arestarea preventiva sau de posibilitatea ca Elena Udrea sa faca un denunt in cazurile in care este cercetata.
Conform unui comunicat de presa al DNA:
„In completarea comunicatelor 162, 164 din 29 ianuarie 2015 si 230 din 4 februarie 2015, privind suspiciunea savârsirii unor fapte de coruptie in legatura cu incheierea unor contracte de licentiere IT, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepând cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
– trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea);
– trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e-România);
– trafic de influenta (fapte in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro);
– spalare de bani.
Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmând a fi prezentata, la data de 11 februarie 2015, inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.”