De la desene pe asfalt la concursuri tematice si activitati pe malurile raurilor din Banat. Elevii au strans din proprie initiativa gunoaiele lasate de adulti. Scolarii trebuiau doar sa noteze cateva observatii despre natura si mediul inconjurator. Proiectul “Dunarea, corp viu” a fost finalizat vineri, al Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”.
Peste 150 de elevi de la 12 scoli au luat parte la proiect. Elevii au facut fise de observare si multa munca de teren. Impartiti in grupe, ei au mers pe diferite tronsoane ale raurilor Timisul, Cerna, Nera si Dunare si au notat impactul omului asupra malurilor. Ce au gasit acolo i-a revoltat. Gunoaie peste tot. Asa ca s-au organizat mai bine, au venit cu saci si manusi si au inceput sa adune zeci de saci de gunoaie.
“Am gasit mult plastic pe malurile raurilor. Am vorbit cu colegii si dupa ce am termina de completat fisele de observatie, am adunat in saci toate gunoaiele”, a spus Irina, una ditre elevele implicate in proiect.
Activitatile au avut un important rol de contientizare a elevilor asupra efectelor pe care le are omul asupra mediului inconjurator. Prin copii invata si adultii sa fie mai atenti si sunt mai informati, a specificat Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic. “Elevii au invatat sa fie mai prietenosi cu natura. Ei au aflat ca tot ce ne inconjoara ne este de folos si nu dusman”, a precizat si Titu Bojin, presedintele Administratiei Bazinale a Apei Banat, prezent la festivitatea de incheiere a proiectului.
El a adaugat ca institutia pe care o conduce are in desfasurare mai multe proiecte punctuale, de curatare a mediului, in localitatile timisene, iar prin elevii si prichindeii de gradinita implicati in proiecte, mesajul va ajunge mai usor la adulti si la cei care pot actiona in protejarea naturi.
FOTO: Dariana Dragos