Elevii din ciclul primar si cei din anii terminali sa vina la scoala zilnic, iar ceilalti sa invete 50% online si 50% cu prezenta fizica la scoala. Mai multe recomandari au fost facute de catre autoritatile din sanatate.
„INSP-ul recomanda, in special pentru scolarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a si clasa a XII-a, asa cum a fost si anul acesta, sa fie favorizati in acest proces si, daca este posibil, sa fie prezenti zilnic la scoala”, a declarat la ProTV dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului National de Evaluare si Promovare a Sanatatii (CNEPSS) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
Oficialul a explicat ca in contextul in care copiii din ciclul primar si cei din anii terminali, clasele a VIII-a si a XII-a vin zilnic la scoala, iar „ceilalti vin jumatate din timpul normal de lucru, e posibil ca in unele dintre scoli sa fie necesare si spatii suplimentare”.
Intr-un proiect de ordonanta de urgenta, publicat de Ministerul Educatiei, apare reglementarea prin care inspectoratele vor cere primariilor sa le puna la dispozitie cladiri suplimentare.
“Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, solicita autoritatilor administratiei publice locale sa puna la dispozitia unitatilor de invatamant alte spatii adecvate.”
Institutul National de Sanatate Publica este cel care a propus un ghid cu masuri sanitare pentru inceputul anului scolar. Dr. Alexandra Cucu spune ca „in ghidul nou am redus aceasta distanta (n.red. distanta fizica impusa pana acum elevilor in salile de clasa, la cursuri, de 2 metri) pana la minimum recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, adica 1 metru. Astfel incat prin aranjarea, rearanjarea si redistribuirea bancilor in clasa sa se pastreze distanta intre copii, acomodand in acelasi timp un numar mai mare de copii la scoala. Deci printr-o buna organizarea spatiului se poate ajunge sa sa avem cat mai multi copii in clasa”, spune directorul CNEPSS.
Intrebata cum vor respecta elevii distantarea in pauze si cum vor fi puse pauzele, astfel incat sa nu iasa toti elevii in acelasi timp in recreatie, Alexandra Cucu a spus ca „pauzele le facem prin intrarea succesiva la scoala. Oricum si intrarea, si atunci si pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toti copiii la ora 8:00, ci doua clase, trei clase intra la 8:00, urmatoarele la 8:15, urmatoarele la 8:30, 8:45 si atunci si pauzele vor fi decalate. Probabilitatea sa fie foarte multi in pauze este astfel redusa la numarul de clase care intra deodata. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”, mai spune aceasta.
„Nu putem sa spunem de la nivel national „de maine toata lumea maximum 15 in clasa”, ca poate au o clasa mai mare in care, prin asezarea corecta a spatiului reusim sa aducem cat mai multi copii la scoala. Ideea este sa fie cat mai multi copii care sa beneficieze de invatamant in mod direct, dar fara a fi supusi la riscuri suplimentare, cam asta sustinem noi principial in ghid”, a mai declarat directorul Centrului.