Competitia scolara presupune, pe parcursul a sase saptamani, pana in 31 mai, organizarea mai multor evenimente de colectare a obiectelor reciclabile. In Timis s-au inscris 24 de scoli din 19 localitati. Cum orice concurs trebuie sa aiba si premii pentru a fi interesant pentru participanti, clasa cea mai harnica din Scoala Zero Waste (adica unitatea de invatamant care va colecta cea mai mare cantitate de deseuri reciclabile pe cap de elev), va primi o tabla interactiva. Cea mai buna clasa din scoala de pe locul al doilea va fi dotata cu un calculator sau laptop si o imprimanta multifunctionala, iar cea de pe locul al treilea un videoproiector.
De asemenea, vor fi premiati individual si cei mai ‘strangatori’ elevi. Cel de pe primul loc va primi un calculator sau un laptop, cel de pe locul al doilea o bicicleta, elevul de pe locul al treilea un aparat foto, iar alti 570 de copii vor primi premii speciale. Si cele mai slabe trei scoli vor castiga in urma concursului, urmand sa beneficieze de cursuri de educatie ecologica.
‘De trei ani organizam campaniile de colectare <<Let’s Do It, Romania!>>, si de fiecare data am gasit gunoaie in aceleasi locuri. Asa ca am ales sa mergem pe directia educationala, sa motivam copiii. Prin ei, speram sa ajungem si la parinti. Ne dorim sa transformam Timisul in cel mai curat judet din tara, poate nu anul acesta sau cel urmator, dar in viitorul apropiat’, a declarat Remus Rusu, din partea asociatiei organizatoare, EcoStuff Romania.
Societatea de salubrizare nu valorifica decat un sfert din deseurile reciclabile. Tinta este 75%
Livian Hotico, purtator de cuvant al RETIM, a precizat ca societatea nu valorifica decat 25 la suta din deseurile reciclabile colectate. ‘Incercam sa remediem anumite aspecte ca sa intoarcem acest procent. Vrem sa putem valorifica 75 la suta din deseurile reciclabile. Multe dintre materialele colectate sunt compromise de oameni, care fie nu stiu ce poate fi reciclat si ce nu, fie confunda pubelele pentru ca au aceeasi culoare, fie au inca o conceptie de tip <<gunoiul e gunoi, nu conteaza de care>>. Sunt si oameni care au inteles importanta colectarii selective si ne semnalizeaza imediat cand mai gresesc angajatii nostri. Vrem ca toti sa fie asa, dar procesul va fi unul de durata’, a declarat Hotico.
Potrivit acestuia, societatea va incerca schimbarea culorilor recipientelor de colectare a deseurilor reciclabile, iar ca masura suplimentara va trece la atentionarea celor care nu colecteaza selectiv.
‘Nu cred ca este cazul sa se treaca la sanctiuni mai drastice. Asteptam sa vedem care va fi efectul atentionarilor, pentru ca s-ar putea, in multe cazuri, sa fie suficient‘, a mai precizat purtatorul de cuvant al RETIM.