Declaratiile premierului Emil Boc, la TVR1:
– Aceasta reorganizare nu este facuta nici pentru PDL, nici pentru USL sau UDMR, ci pentru a moderniza si reforma Romania. Nu are niciun fel de conotatie politicianista, cetateanul ar castiga in prima instanta.
– Intrebat de ce nu s-a discutat acest subiect in coalitie: Aveam un astfel de punct in structura colaitiei. Aici viziunea partidelor e diferita. Punctul PDL are urmatoarele avantajele: in primul rand, prin aceasta reforma ne propunem ca cetateanul sa nu parcurga un km in plus, ci ca institutiile sa fie aproape de el. In al doilea rand, ea faciliteaza birocratia si reduce costurile in functionarea statului. Cel mai important avantaj il reprezinta destructurarea unor retele clientelare, iar prin eliminarea lor Romania ar castiga, cetateanul ar avea parte de servicii mai bune. Ultimul argument tine de alocarea fondurilor europene.
– Intotdeauna vor fi pareri diferite pe subiecte asa importante. Daca era simplu, o faceau si altii inaintea noastra. A incercat si Adrian Nastase dar nu a reusit din cauza baronilor. Diferenta dintre noi si PSD este ca noi nu avem structuri de grup care sa puna interesele personale pe primul loc. PSD-ul este recunoscut pentru baronii pe care ii are.
– De ce 8 si nu 16 judete cum isi doreste UDMR: pentru ca exista avantajele acestor structuri care nu au personalitate juridica. Recunoasterea lor inseamna extrem de mult pentru Romania.
– Nu Uniunea Europeana ne cere modificarea, eu spun ca noi solicitam acest lucru pentru facilitarea fondurilor. Judetele sunt prea mici ca sa ceara fonduri mari. Daca tara ar fi impartita in judete mai mari, am putea atrage in fiecare judet mare pana la 3 miliarde de euro. Sansa reogranizarii inseamna sansa de a atrage fonduri in maniera directa.
– Discutia continua cu partenerii de coalitie. Noi incercam sa le explicam toate fatetele procesului de reorganizare. Nu trebuie sa ne gandim ca pierdem presedentii de consilii judetene.
– Nu am luat inca decizia cu privire la promovarea legii. Decizia va fi luata la nivelul coalitiei, asumarea raspunderii fiind una dintre variante.
Statutul minoritatilor nationale reprezinta un punct al coalitiei. E o lege care trebuie sa fie adoptata.
– Noi am decis sa continuam dezbaterile la nivel politic. Punctul de vedere al PDL ramane ca reorganizarea administartiva va ramane in forma prezentata si trebuie sustinuta. Lucram si pentru faza a doua, la modificarea legii administratiei publice. Principalul rol al Consiliilor Judetene este getsionarea fondurilor in mod corect.
Despre proiectul USL de reorganizare: Pozitiile sunt total diferite, dara sta nu inseamna ca nu vom avea un dialog. Ei propun sa se amane, e cea mai buna politica a lor. Daca acum nu se inteleg judetele, cum se vor intelege cand va aparea o noua structura deasupra lor, asa cum propune USL-ul? Pentru o reorganizare in intregime a teritoriului tarii nu avem nevoie de referendum.
– Nu a fost o problema de functionarea a coalitiei astazi. Nu exista un punct de vedere unitar, dar asa cum am gasit o solutie la toate legile, asa putem face si acum. Un risc va exista intotdeauna. Eu sunt dispus sa stau la amsa cu oricine si sa discutam punct cu punct argumentele pro si contra, dar va asigur ca argumentele pro sunt mai puternice.
– Despre revizuirea Constitutiei: Lucrurile sunt putin mai avansate. Acum e la Curtea Constitutionala si urmeaza apoi sa se dezbata la nivel parlamentar. Dcaa nu facem modificarea la Constitutie, cea a caracterului licit al averii, nu vom putea aborda coruptia asa cum trebuie. Partea pozitiva este aceea ca toti parlamentarii cu probleme se afla in fata Justitiei, iar problema asta poate fi usor solutionata prin revizuirea Constitutiei. E important sa se raspunda ca orice alt cetatean in fata justitiei.
– L-ati vazut pe domnul Crin Antonescu care spune ca nu recunoaste referendumul in 2009, adica nu-i recunoaste pe cei care il platesc.
– Despre aderarea la Schengen: Sunt optimist ca in toamna vom avea un raspuns pozitiv. Solutia aderarrii in etape este limita. Noi cerem sa nu ni se impuna criterii suplimentare. Optiunea noastra este pentru aderarea in luna octombrie, dar exista si optiunea aderari pe etape.
– Trebuie completata cat mai urgent structura CSM. Ministrul Justitiei a prezentat astazi doua proiecte importante si urmeaza ca procesele aflate pe rol sa fie solutionate repede. Asta ne cere si Uniunea Europeana.
– Intrebat daca ia in calcul o remaniere: Evaluarile se fac in permanenta, iar deciziile se iau si se comunica dupa. Despre restructurarea Ministerului de Interne, mai multe va poate spune domnul Igas. E un proiect pe care il apreciez. Esenta reformei este mai putini oameni in birouri si mai multi aproape de cetateni.