„Capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca in maximum sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate, dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca”, a declarat primul-ministru.
Statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.
Informatia privind suspendarea tranzactiilor a fost confirmata, vineri, la Targu Mures, de catre ministrul Mediului Laszlo Borbely, care a afirmat ca este posibil ca Romania sa fie suspendata, luni, de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioada care spera sa nu depaseasca sfarsitul anului.
Borbely Laszlo a spus ca Romania are, incepand din 2007, obligatia de a raporta Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, insa in momentul preluarii mandatului de ministru a constatat ca nu s-a facut nimic in acest sens, motiv pentru care s-au initiat sase studii, care vor fi gata insa doar spre sfarsitul anului.
„Avem din 2007 obligatia sa raportam acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din pacate, cei dinaintea mea – si o spun cu toata responsabilitatea, nu-mi place sa dau vina pe altii – n-au facut nimic in sensul de a profesionaliza aceste inventar. Am sesizat ca de mai multi ani trebuia sa facem aceste studii, am pornit cu doua studii in 2010 si in acest an cu inca patru, sunt studii complexe, toate sunt in derulare si se vor finaliza spre sfarsitul anului. In mai-iunie, a pornit procedura de analiza a eventualei suspendari, am avut mai multe informari, ultima miercuri in Guvern, un memorandum. S-ar putea ca luni sa ne suspende o perioada, sper sa nu dureze mai tarziu de sfarsitul anului”, a spus Borbely, care a adaugat ca, in perioada suspendarii, Romania nu mai poate tranzactiona „certificatele verzi” si ca „responsabilitatea era a ANPM, care trebuia sa se ocupe”.
Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anuntata luni.