TIMISOARA. Absolventii universitatilor de medicina din tara intra in linie drepta pentru ultimul hop inainte de a deveni medici cu acte in regula: rezidentiatul. Toamna se numara viitorii medici din centrele din Romania. In capitala Banatului, Ministerul Sanatatii organizeaza concurs pentru posturile publicate in judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis si pentru locurile publicate in centrele universitare Timisoara si Arad.
555 de candidati se intrec pe unul din cele 308 locuri disponibile. Daca nu reusesc sa obtina un rezultat favorabil, atunci vor trebui sa astepte pana in toamna viitoare. Sau pana in primavara, daca Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul de locuri, asa cum s-a intamplat in acest an. Concursul va avea loc in 25 noiembrie si se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. intrebarile sunt diferite, in functie de domeniu.
„Medicii, dentistii si farmacistii care devin rezidenti pe locuri si pe posturi incheie un contract individual de munca pe perioada determinata, egala cu durata rezidentiatului, cu unitatea sanitara la care au fost repartizate locurile pentru rezidentiat sau cu unitatea la care au fost scoase posturile pentru concurs”, explica Eugen Boia, presedintele comisiei de rezidentiat din Timisoara si prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.
Taxa de participare la acest examen, care va avea loc in 25 noiembrie la Timisoara, in trei spatii: sediul central al UMF „Victor Babes” (Piata Eftimie Murgu), Medicina 2 din zona Maria (splaiul Tudor Vladimirescu) si la Facultatea de Farmacie, este de 360 de lei. Cei mai multi candidati s-au inscris la Medicina – 463 de persoane. Ei concureaza pentru unul din cele 276 de locuri disponibile in zona de vest a tarii. La Medicina Dentara s-au inscris 76 de persoane pe 24 de locuri si posturi vacante (peste trei candidati pe un loc), in timp ce domeniul Farmacie nu a trezit un interes deosebit in randul absolventilor: sunt 16 candidati inscrisi pe cele 8 locuri scoase la concurs. La concursul din acest an s-au inscris si candidatii de anul trecut care nu au reusit sa promoveze examenul sau care l-au promovat, dar n-au gasit un post disponibil.
„Concursul de rezidentiat nu a suferit prea multe modificari fata de anul trecut. Subiectele sunt elaborate la nivelul fiecarui centru universitar in parte, deci nu sunt unice la nivel national. Dar studentii care au dorit sa sustina examenul la Timisoara, fie ca au terminat facultatea la Bucuresti sau Iasi, au fost bineveniti, ei s-au putut incrie fara niciun fel de probleme”, a explicat Eugen Boia, presedintele comisiei de rezidentiat din Timisoara.
Repartizarea candidatilor pe sali se face diferentiat, pe domeniile pentru care s-au inscris, de catre fiecare universitate de medicina si farmacie. in 22 noiembrie, candidatii pot afla sala si ora inceperii probei de concurs vizitand paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie sau site-ul www.rezidentiat.info. Potrivit metodologiei de concurs, rezidentii au obligatia sa efectueze pregatirea si sa sustina examenul de medic in specialitatea pentru care au optat, in maximum 5 ani de la data absolvirii facultatii.
Examenul de rezidentiat va avea loc, la nivel national, in sase centre universitare: Bucuresti, Iasi, Cluj, Targu-Mures, Craiova si Timisoara. In 2011, la rezidentiatul din Timisoara s-au inscris 611 de concurenti pe 319 locuri. La nivel national s-au inscris peste 5.300 de absolventi care candideaza pe aproximativ 3.000 de locuri.