Observatiile au reiesit din masuratorile atente ale distantelor dintre perechile de galaxii. Folosind telescopul din Australia, 26 de astronomi (de la 14 institute de cercetari diferite) au contribuit la realizarea cartografierii distributiei galaxiilor, avand un volum fara precedent al Universului. Studiul, care a inclus mai mult de 200.000 de galaxii, a durat patru ani si a avut ca scop masurarea proprietatilor „energiei intunecate”, un concept stabilit pentru prima data de Einstein, in teoria relativitatii.
Energia intunecata este numele dat de astronomi, la sfarsitul anilor ’90, unei cauze necunoscute, care produce accelerarea expansiunii Universului. Acest fenomen misterios, care sfideaza gravitatia, reprezinta 72% din Univers, restul de 24% constituind materia intunecata, iar 4% este compus din planete, stele si galaxii. „Descoperirea acestei accelerari a fost un soc enorm, deoarece acest fenomen a insemnat ceva contrar tuturor teoriilor pe care le stiam despre gravitatie”, a spus cercetatorul Tamara Davis, de la Universitatea din Queensland.
Confirmarea existentei unui factor anti-gravitational este un pas inainte important pentru intelegerea Universului, conform spuselor profesorului Couch Warrick, director al Centrului de Astrofizica. „Desi pentru fizica exacta, explicarea energiei intunecate ramane inca un mister, existenta acestei energii intunecate a facut ca astronomii sa avanseze in intelegerea Universului, privind originea, evolutia si soarta acestuia”, a adaugat Warrick.