Opinia Timisoarei

Entorsele se trateaza doar la medic! Ortopezii recomanda mobilizarea cu fasa elastica sau imobilizarea la pat


TIMISOARA. Entorsele de glezna apar atunci cand ligamentele care fac legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt intinse sau rupte. Aceasta apare atunci cand glezna este rotata in exterior, iar talpa este adusa in interior. Cauzele sunt o suprasolicitare intr-un anumit moment, creat de regula de o miscare gresita. Durerea din timpul unei entorse este simtita de obicei pe partea pe care aceasta s-a produs. Durerea este urmata de umflarea gleznei si poate de asemenea sa apara o echimoza.
Vestile sunt proaste in cazurile mai severe in care pot aparea si unele complicatii.  Ruptura de ligament este una dintre ele, iar singura metoda de tratament in acest caz este interventia chirurgicala. Medicii recomanda sa nu tratam entorsa singuri, acasa. Cel mai bine este sa ne prezentam imediat la medic.

De multe ori, o entorsa ridica o problema mai mare decat fractura pentru ca sunt afectate partile moi. O ruptura de ligamente lasa in urma ce e mai rau. De multe ori, problema e minimalizata. Gresit! Ele, daca nu sunt tratate corect, dau sechele, iar acest lucru nu e deloc placut. Nu e necesara numai o radiografie, ci si un RMN care arata leziunile de pe fond. Trebuie, de asemenea, un diagnostic corect si in functie de gradul de complexitate, urmeaza tratamentul. in cazul entorselor, cel mai utilizat este mobilizarea cu fasa elastica. Acest tratament dureaza intre sapte si zece zile. in cazul unor complicatii este nevoie de interventia chirurgicala care presupune si imobilizarea la pat. Tratamentul dureaza intre 21 si 28 de zile”, a declarat medicul ortoped, Horia Vermesan.

Terapia entorselor cuprinde repausul, aplicarea de gheata, compresia locala, ridicarea membrului si in cazuri grave interventia chirurgicala. Entorsa necesita repaus functional. Gheata trebuie aplicata imediat pe entorsa pentru a minimaliza edemul si a ameliora durerea. Poate fi aplicata circa 20 de minute de trei-patru ori pe zi. Gheata poate fi combinata cu o infasare pentru a diminua tumefierea si a sustine regiunea. Se folosesc mese, comprese, fese pentru a imobiliza entorsa. Articulatia afectata trebuie mentinuta ridicata deasupra nivelului inimii pentru a scade edemul.

Gheata si compresele nu vor opri complet edemul si durerea, dar vor ajuta la minimalizarea acestora pe masura ce entorsa incepe sa se vindece. Exercitiile speciale sunt uneori necesare pentru a castiga functionalitatea si a reduce riscul complicatiilor. Glezna trebuie sustinuta prin aparat ghipsat pentru a diminua stresul. Entorsele pot fi prevenite prin folosirea adecvata a unor echipamente, exercitiilor de incalzire si relaxare musculara, atentia la potentialele pericole ale terenului accidentat si mentinerea unei forte musculare adecvate sporturilor practicate.

Exit mobile version