TIMISOARA. Un teren vandut la licitatie publica de statul roman, in 2013, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a starnit revolta Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, care acuza faptul ca acest teren i-a apartinut inainte de 1949 si ca, in prezent, face obiectul unei revendicari la Comisia Speciala de Retrocedare a Bunurilor care au apartinut Cultelor Religioase de pe langa Guvernl Romaniei.
Desi cererea de retrocedare a parcelei de aproape 3.000 de metri patrati aflata la periferia Timisoarei, pe strada Aurora nr. 6 – 8, zace in asteptare din anul 2005, cand a fost inregistrata la institutiile statului, iar terenul a intrat demult in circuitul imobiliar al orasului, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara a considerat de cuviinta sa porneasca un proces impotriva ANAF-ului si a noului proprietar, solicitand instantelor de judecata anularea tranzactiei prin care statul a executat silit terenul in contul unor datorii la buget si, mai mult, sa dispuna blocarea constructiei care a inceput pe terenul in cauza, o gradinita si o cresa.
“Statul a facut un abuz grav in momentul in care a vandut acest teren la licitatie publica in contul unor datorii la buget a ultimului proprietar. Ar fi trebuit sa verifice mai atent Cartea Funciara, pentru a constata ca terenul facea obiectul unei cereri de retrocedare. Noi nu ne-am prezentat la licitatie pentru a ne adjudeca terenul si a nu mai astepta o eventuala retrocedare, intrucat nu am fost anuntati”, a precizat avocatul Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, Dagmar Boss.
Prezent la intalnirea cu presa unde s-a expus acest caz, episcopul Martin Roos a subliniat faptul ca, prin instrainarea terenului catre firma care s-a apucat de construirea gradinitei si a cresei, interesele patrimoniale ale bisericii catolice sunt prejudiciate.
“Nu mai suntem in comunism, dar resimtim aceasta tranzactie, prin care statul a vandut terenul la licitatie publica, ca pe o a doua nationalizare! O sa ne adresam institutiilor europene”, a avertizat episcopul de Timisoara.
Chiar daca terenul in cauza nu a fost retrocedat bisericii in cei aproape 25 de ani de la Revolutie, ceea ce denota ca dosarul revendicarii este incomplet sau ca nu contine dovezi indubitale care sa ateste proprietatea, reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara au decis sa ignore dreptul firmei Constructim Imobiliare, care a achizitionat parcela in urma licitatiei publice, de a dispune liber de bunul sau si sa conteste constructia gradinitei in instanta.
“Am ramas uluiti si consternati de faptul ca Primaria Timisoara a elibearat autorizatie pentru construirea gradinitei de copii! Am contestat aceasta autorizatie, ca fiind emisa incorect si am solicitat oprirea lucrarilor. Suntem convinsi ca de gradinita nu se va ocupa Constructim, ci va fi data in administrare altcuiva. La modul cum se lucreaza, chiar si sambata si duminica, constructia va fi sus in cateva saptamani, iar noua ne va fi greu, daca nu imposibil sa o mai demolam! Ati vazut ca autorizatiile de demilare se dau foarte greu! Noi am fi dorit sa construim acolo o biserica, un loc de rugaciune pentru credinciosii din aceasta zona”, a dezvaluit si directorul Cancelariei Episcopale, preotul Nicolae Laus.
De partea cealalta, reprezentantii firmei Constructim Imobiliare spun ca sunt cumparatori de buna-credinta, ca in momentul achizitionarii terenului de la ANAF nu exista nici o mentiune in Cartea Funciara, era liber de orice sarcina, si ca vor face o plangere penala pentru calomnie si alte acuze mincinoase.
“Terenul a fost achizitionat in 2013, in urma celei de-a treia licitatii publice, dupa ce la primele doua nu s-a inscris nimeni si nu a existat nici o opozitie, punct de vedere sau afirmare a unor pretentii proprii. La momentul licitatiei publice organizate de ANAF, extrasul de CF pentru teren era fara nici o sarcina! Mai mult, impozitul era neplatit, iar noi l-am achitat retroactiv pe ultimii cinci ani. Daca acest bun face parte din patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, de ce nu s-a platit impozit pe proprietate de multi ani si de ce nu a existat nici o reactie, timp de un an si jumatate, cand a fost licitat public, cu anunturi in presa si la fata locului, pe gardul proprietatii si pe pagina de internet a Ministerului de Finante? Singura mentiune ce o gasim astazi in Cartea Funciara este notata de Episcopia Romano-Catolica de Timisoara si se refera la actiunea civila formulata de acestia impotriva ANAF, Constructim Imobiliare si o serie de fosti proprietari, solicitata tardiv, tendentios si fara o baza legala. Doar pentru a hartui!”, a precizat reprezentanta Constructim Imobiliare, avocata Dragoslava Petrov.
Deranjati de incercarea Mitropoliei Romano-Catolice de a influenta instantele de judecata, organele administratiei locale si opinia publica, dar si de a crea un curent de opinie potrivnic ridicarii unei constructii dedicate copiilor, aparatorii Constructim Imobiliare spun ca se gandesc la formularea unei plangeri penale.
“Pentru calomnie si acuze mincinoase facute cu buna stiinta, vom formula o plangere penala pe care o vom depune la instantele de judecata. Inainte de a cere respect si evlavie din partea drept-credinciosilor, reprezentantii Bisericii Catolice sunt datori sa recunoasca superioritatea legilor si a dreptului oricarui proprietar de a dispune cum doreste de bunul sau”, au avertizat avocatii Constructim Imobiliare.
Reamintim ca, in anul 2004, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara a solicitat instantelor de judecata demolarea Centrului pentru Refugiati Timis, sub motivul ca aceasta institutie de interes european este construita pe terenul lor! Procesul a fost pierdut, in ciuda faptului ca, in prima instanta, la Tribunalul Timis, a existat un judecator care a admis pretentiile Bisericii Catolice…