TIMISOARA. Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara a fost, pentru două zile, în 16-17 iunie 2022, gazda Conferinței internaționale ErgoWork 2022 – ergonomia și managementul locului de muncă, eveniment menit să încurajeze împărtășirea și diseminarea dezvoltărilor și realizărilor interdisciplinare în domeniile ergonomiei și managementului locului de muncă.
Conferința, organizată în sistem hibrid, cu o serie de invitați din țară și din străinătate, este la cea de-a două ediție, prima fiind organizată exclusiv online, din cauza situației epidemiologice. De altfel, tema centrală de discuții a conferinței a fost legată exact de schimbările pe care pandemia le-a adus în domeniul managementului locului de muncă.
După cum a precizat inițiatorea conferinței, prof.univ.dr.ing. Anca Drăghici, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara și președinte al ErgoWork Society, în cazul ultimei teze de doctorat în domeniul ergonomiei și managementului locului de muncă susținute în Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT, cercetările au fost realizate integral în două companii din Timișoara, iar rezultatele pe care le-au obținut au fost continuate și interpretaate din perspectivă medicală. De altfel cercetările colectivului din facultate pe această temă se focalizează pe a îmbunătăți confortul la locul de muncă, fie că este vorba de un loc de muncă industrial, fie la birou.
Principala provocare, la momentul actual, pe plan mondial, în domeniul managementului locului de muncă o reprezintă nu soluția tehnică, fiindcă din acest punct de vedere inginerii sunt creativi și găsesc soluții, ci resursele financiare alocate acestui scop. Schimbarea unui loc de muncă, alinierea la contextul actual presupune investiții serioase, dar și o schimbare de mentalitate. Trebuie dărâmat conceptul vechi și creat unul nou, trebuie să ne readaptăm la „noul normal”, trebuie să învățăm să lucrăm din spații diferite, chiar și în aer liber sau de acasă, există o serie de experimente de succes în acest sens, trebuie creată o infrastructură online în genul Campusului Virtual din Universitatea Politehnica Timișoara.
În continuare, o serie de provocări sunt la nivelul întreprinderilor, unde păstrarea talentelor, a resurselor umane, implică, din partea companiilor, crearea de experiențe inedite, de tip colaborativ. Oamenii nu vor mai veni la servici dacă nu li se asigură experiențe noi, un mediu confortabil și creativ, care să faciliteze inovarea.
Acestea sunt câteva dintre mesajele desprinse în urma conferinței, iar societățile de ergonomie din țările Europei Centrale și Est, reprezentate la eveniment, au un cuvânt greu de spus în acest domeniu.
Conferința a fost organizată de Universitatea Politehnica Timișoara și Societatea Română de Ergonomie în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, GreenForest, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului, Ergonomics and Human Factors Regional Educational CEEPUS Network, Erasmus+, alături de societățile de ergonomie partenere din Ungaria, Bulgaria, Serbia și Croația și cu partiiparea unor parteneri în diverse proiecte din Turcia, Polonia și Slovenia. Online, prezența a fost chiar mai mare, numeroși cercetători în domeniul ergonomiei și a managementului locului de muncă din Malaezia, China sau Pakistan și până în Europa și America alăturându-se evenimentului.
Așa cum subliniau și partenerii internaționali prezenți la eveniment, din punctul de vedere al cercetării în domeniul ergonomiei și a managementului locului de muncă, România se situează la cel mai înalt nivel în Europa și chiar în lume.