Opinia Timisoarei

Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va informa inca de miercuri, societatea de termoficare a Timisoarei a reusit sa cumpere certificate CO2 pentru doar 2 luni si 6 zile din 2021. Este vorba de perioada de dupa momentul in care administratia Fritz a decis sa bage Colterm in insolventa. Raman insa de achizitionat celelalte certificate, aferente celorlalte 10 luni ale anului trecut pe care Dominic Fritz a anuntat in mai multe randuri ca municipalitatea nu are de gand sa le cumpere.

CITESTE SI: Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

Colterm si-a indeplinit propria obligatie legala de a asigura un numar de 79.306 certificate EUA aferente perioadei ulterioare deschiderii procedurii generale de insolventa (26.10.2021 – 31.12.2021)‘, transmite administratorul judiciar care se ocupa de insolventa societatii de termoficare a Timisoarei.

Acelasi consortiu de insolventa a revenit marti la Primaria Timisoara cu o adresa in care solicita administratiei Fritz, in calitate de actionar unic al Colterm, sa cumpere de urgenta cele 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aferentei perioadei anterioare deschiderii procedurii insolventei (1 ianuarie 2021 – 25 octombrie 2021). Aceasta intrucat peste mai putin de 48 de ore, in 30 aprilie, este termenul scadent pentru achizitionarea lor, altfel compania de termoficare se va alege cu o noua amenda de milioane de euro care ii va pecetlui soarta si va intra direct in faliment.
Aceasta intrucat, administratia Fritz a refuzat sa achite si amenda anterioara, de 21 de milioane de euro, si nici nu a cumparat certificatele restante de acum un an.

Colterm se afla in imposibilitatea legala de a achizitiona aceste certificate EUA aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii insolventei, avand in vedere ca, pe perioada ulterioara declansarii procedurii se pot efectua doar plati ale datoriilor curente, conform legii. Certificatele aferente perioadei 1 ianuarie-25 octombrie 2021, ce trebuie cumparate pana in 30 aprilie 30 aprilie 2022 reprezinta o creanta certa anterioara deschiderii procedurii insolventei.

De altfel, acest aspect a fost adus la cunostinta administratiei Fritz.

Urmare a analizei efectuate de administratorul judiciar privint activitatea Colterm SA de la data desemnarii si pana in prezent, s-a constatat ca Primaria Timisoara are calitatea de actionar unic pentru debitoarea Colterm, ceea ce a presupus si administrarea societatii de termoficare anterior deschiderii procedurii de insolventa. In calitate de actionar unic, pe de o parte, si de unitate adminsitrativ teritoriala, pe de alta, beneficiara a contractului de delegare (care stabileste prin HCL pretul energiei termice livrate populatiei si cuantumul subventiilor pentru diferenta de pret), apreciem ca aveti obligatia legala de a asigura sursa de finantare necesara achizitionarii certificatelor EUA aferente anului 2021„, transmite administratorul judiciar.

Consortiul atrage din nou atentia ca, desi reprezentantii Primariei sustin ca in calculul pretului energiei termice livrate consumatorilor ar fi fost introdus si pretul certificatelor, acest lucru nu s-a intamplat pentru anul 2021 in totalitatea lui.

Mai mult, in raportul Curtii de Conturi nr. 26210/23.12.2021 se arata si ca pretul e depasit, intrucat cel actualizat a avut in vedere costul mediu de certificat pe cele 2 centrale de 58-59 de euro/certificat, in vreme ce costul lor este deja de peste 86,51 euro/certificat si va mai creste chiar si pana la data scadenta de 30 aprilie 2022.

Va reatragem atentia asupra consecintelor negative mentionate in adresa noastra anterioara, respectiv faptul ca neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate pana cel tarziu in data de 30 aprilie 2022 va duce la aplicarea de catre AFM (Autoritatea Fondului de Mediu) a unor contributii si penalitati de intarziere in cuantum excesiv de mare, printr-o decizie de impunere ce va constitui titlu executori, ceea ce va conduce la riscul iminent de declansare a procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA, al carei actionar unic este Municipiul Timisoara„, avertizeaza pentru ultima oara reprezentantii firmei de insolventa.

Avand in vedere toate aceste considerente, revenim la toate solicitarile transmise anterior, prin adresele nr. 175/05.04.2022 si nr. 8013/11.04.2022, sens in care va solicitam de URGENTA ca Mun. Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze in numele Colterm un numar de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolventa – 01.01.2021-25.10.2021„, transmit in finalul adresei reprezentantii consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.

Va reamintim, administratorul judiciar demonta intr-o adresa declaratii ale primarului Dominic Fritz legate de situatia dezastruoasa de la Colterm, facute de edil dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara in 8 aprilie.

CITESTE SI: Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

CITESTE SI: Colterm intra in faliment, daca administratia Fritz nu cumpara certificatele de poluare aferente anului 2021. Documentul firmei de insolventa transmis Primariei Timisoara

 

Exit mobile version