TIMISOARA. V-ati saturat ca de fiecare data cand ploua mai tare in Timisoara sa scoateti apa din subsolul casei? Specialistii societatii de apa si canal vin cu o solutie, dupa ce, in doar doua saptamani, au primit zeci de sesizari de la timisoreni.
Potrivit reprezentantilor Aquatim, peste 40 de oameni s-au plans in ultimele doua saptamani ca ploaia le-a inundat subsolurile.
„Cand debitele de apa din canalizare sunt foarte mari si depasesc, pentru scurt timp, capacitatea de preluare a retelei, sistemul intra sub presiune si apa poate refula in subsoluri”, explica cei de la Aquatim. Interventia echipelor rezolva problema doar pe moment, pentru ca la prima ploaie puternica situatia se repeta.
Problemele de acest gen au insa o rezolvare, mai ales ca majoritatea subsolurilor au fost amenajate fie ca locuinte, fie ca birouri sau spatii comerciale.
„In procesul de modernizare a subsolurilor, prin dotarea acestora cu instalatii sanitare, nu intotdeauna au fost respectate prevederile legale. Cand instalatiile interioare au fost legate la reteaua publica de canalizare neautorizat, fara un proiect tehnic corespunzator, riscul de inundare a acestor spatii devine foarte mare”, mai spun specialistii Aquatim.
Legislatia spune ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalatii sanitare trebuie racordate doar cu respectarea masurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol. Societatea de apa si canal poate recomanda solutii tehnice si ofera consultanta de specialitate, fara a percepe taxe.
„Una din solutiile recomandate este montarea pe reteaua interioara de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectata de pe acoperisuri sau alte suprafete sa fie evacuata dupa clapeta si, pe perioada ploilor torentiale, consumul interior de apa sa fie limitat, pentru a evita inundarea”, recomanda specialistii Aquatim.
Mai mult decat atat, si aruncarea deseurilor menajere si a altor obiecte in toaleta sau direct in canalizare poate duce la infundarea racordului cladirii si la refularea apei murdare, iar subsolurile care nu au clapete sunt primele cu probleme.
Daca reteaua de canalizare este solicitata mai mult din cauza ploii, reteta unui dezastru in locuinta este ca si asigurata, conchid cei de la Aquatim.