Romanii care vor sa plece in Franta nu mai pot lucra, de acum incolo, in constructii sau in sectorul informatic. Meseriile din aceste domenii au fost taiate de pe lista locurilor de munca pentru care se pot angaja imigranti.
Desi Romania este membru al Uniunii Europene, Franta nu a liberalizat total accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii. Reducerea listei de meserii pentru straini se inscrie in politica generala a Guvernului de scadere a fluxului de imigranti, considerata o miza electorala pentru alegerile prezidentiale din 2012.
Masura vine la doar cateva zile de cand Comisia Europeana a dat unda verde Spaniei sa reintroduca obligativitatea permisului de munca pentru romani.
Drumurile la munca in Europa pentru romani se ingusteaza asadar. Vara aceasta, Olanda a modificat conditiile in care romanii pot lucra in tara lalelelor. Autoritatile de la Haga au decis sa-i trateze pe romani si pe bulgari ca pe orice imigranti din afara Uninii Europene si sa le acorde permise de munca „doar in conditii exceptionale”.
Restrictii la angajarea muncitorilor romani sunt si in tari precum Austria, Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Elvetia, Malta.
Conform Tratatului de Aderare, pana in 2014 exista o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii. Cu alte cuvinte, din 2014 vom putea munci oriunde in Uniunea Europeana, fara nicio restrictie.