TIMISOARA. Birocratia stufoasa, lipsa de capital a beneficiarilor si lipsa de informare sunt principalele piedici pe care le intampina cei care doresc sa obtina fonduri europene. Vezi ce a spus Luhan despre atragerea banilor UE!
”Finantari europene, resurse pentru dezvoltare” este numele conferintei care a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara in cadrul careia europarlamentarul Petru Luhan le-a vorbit celor aproape doua sute de timisoreni prezenti despre posibilitatile de obtinere a fondurilor europene.
”Conferinta este, de fapt, o campanie de informare pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene. Sunt trei factori care impiedica atragerea intr-un procent mare a banilor din UE: birocratia excesiva, lipsa de capital a beneficiarilor care depun proiecte, pentru ca au nevoie si ei de niste bani cu care sa demareze proiectul si lipsa de informatie in ceea ce priveste atragerea acestor fonduri”, ne-a spus Petru Luhan.
El le-a explicat celor prezenti faptul ca regulile de audit din Romania sunt mult mai stricte decat cele de la Bruxelles. Acest lucru conduce la intarzieri ale proiectelor aprobate si, implicit la intarzieri ale banilor. Iar de aici pana la descurajarea celor care aplica pentru aceste fonduri este doar un pas. Mai mult, europarlamentarul le-a vorbit si despre cateva portite in ceea ce priveste fondurile de garantare ale statului, dar si despre contractele avantajoase cu banci pentru a atrage mai usor si mai repede bani europeni.
Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, a fost prezent si el la conferinta si a vorbit despre proiectele pentru care CJT a obtinut bani europeni, dar si despre problemele pe care le-a intampinat in accesarea acestora.
”Abia in acest an legislatia din Romania s-a aliniat cu cea din Uniunea Europeana. Infiintarea Ministerului Fondurilor Europene face ca birocratia sa nu mai fie foarte stufoasa si sa maximizeze potentialul de a obtine fonduri de la UE”, a precizat Ostaficiuc.
El a adaugat ca CJT a obtinut fonduri de sute de milioane de euro care s-au concretizat in infrastructura rutiera la nivelul intregului judet: autostrada Arad-Timisoara, centura Buziasului, parte a centurii Timisoarei, drumul Bacova-Buzias s.a. ”Saptamana viitoare asteptam 17 milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru deponeul de la Ghizela. De asemenea, am semnat actele pentru Muzeul Banatului – 7 milioane de euro, pentru dotarea echipajelor de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, este vorba de alte 10 milioane de euro. Acestea sunt numai cateva exemple. Avem foarte multe proiecte mai mici, de sute de mii de euro care au fost semnate si la care trebuie sa intre banii”, a adaugat presedintele CJT.