Opinia Timisoarei

Eusebiu Octav Danila: „Nu stiu cazuri in care s-au dat bani pentru un post de notar”

Eusebiu Octav Danila, reprezentant al Camerei Timisoara in Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania

Eusebiu Octav Danila
Nascut la 26 octombrie 1963, in Constanta
Starea civila: casatorit, doi copii
Activitatea profesionala:
Absolvent al Facultatii de drept Bucuresti, promotia 1987. A lucrat ca juristconsult pana in 1990, iar apoi ca notar de stat, iar din 1995 si pana in prezent este notar public. Este lector univ. dr. la catedra de Drept privat, UVT,  reprezentant al Camerei Timisoara in Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania
Hobby: Calatoriile, lectura, filmul

Trebuie facuta precizarea ca  nu in orice conditii notarul poate sa pronunte un divort, ci numai in cazul intelegerii partilor, nu sunt copii minori, ori adoptati, rezultati in urma casatoriei.


Domnule Eusebiu Octav Danila, profesia de notar este una dintre cele mai ravnite, dar si invidiate in acelasi timp, cum va explicati acest fapt?

Probabil ca cei care vor sa devina notari au in vedere fie faptul ca in familie au avut aceasta profesie, fie au prieteni si li se pare o profesie interesanta. Prin munca de zi cu zi, relatiile interumane, nu neaparat strict latura materiala, in majoritatea timpului, un notar trebuie sa fie in serviciul cetateanului. Este normal, avand in vedere ca din asta isi asigura existenta, sa-l preocupe si aceasta latura materiala. Dar eu nu cred ca o fac numai pentru acest aspect, pecuniar.

Cat de importanta este aceasta profesie in societate?

Avand in vedere traditia si istoria notariatului, in perioada interbelica, in Banat, in Transilvania si unde au fost regiunile de carte funciara, au functionat notari publici si acest lucru si-a pus amprenta asupra majoritatii populatiei. Omul are incredere in actul notarial, nu mai mult decat in actul facut de un avocat, sau cel dobandit in instanta, dar, acest lucru a intrat in mentalitatea lui, s-a transmis si altor generatii, si cred ca daca s-ar face un sondaj majoritatea repondentilor  ar prefera ca un act de instrainare sa fie facut la notar.

De ce apeleaza oamenii la notar?

Trebuie sa pornim de la siguranta pe care o da actul notarial, atat partilor cat si circuitului juridic. Atat la instrainarile imobiliare cat si la procedurile succesorale, omul are incredere in ceea ce face notarul. Sigur ca nu trebuie sa privim aceasta incredere ca fiind la toti cetatenii. Avand in vedere ceea ce s-a intamplat in ultima perioada cu actele notariale, cu anumite proceduri efectuate de notari, poate ca a aparut si aici o nesiguranta, dar eu cred ca majoritatea notarilor sunt corecti cu actele pe care le fac, iar restul sunt exceptii.

Activitatea dv s-a extins, din acest an, prin atribuirea unei noi competente, aceea de a legaliza divortul; aveti deja clienti?

Faptul ca ni s-a dat in competenta aceasta procedura a divortului inseamna ca profesia a dat incredere legiuitorului. Suntem la inceput si ca orice inceput, este mai greu si pentru notari si pentru oameni. Este o chestiune de timp, pana cand mentalitatea ii va convinge pe oameni ca aceste proceduri sa fie facute in majoritate de notar. Trebuie facuta precizarea ca  nu in orice conditii notarul poate sa pronunte un divort, ci numai in cazul intelegerii partilor, nu sunt copii minori, ori adoptati, rezultati in urma casatoriei. Din discutiile cu colegii mei am constatat ca deja s-au inregistrat cereri de divort. Spre deosebire de judecatorie, termenele sunt tot de 30 de zile, dar procedura eliberarii certificatului de divort este mult mai rapida.

Taxele sunt mai mici la dvs, pentru divort?

Depinde ce intelegem prin taxe. Daca ne referim strict la taxa de timbru judiciar, aceasta este de 500 de lei, la care se adauga onorariul. Daca se prefera judecatoria, nefiind de specialitate, apeleaza la un avocat, care banuiesc nu face serviciul gratuit. Asa ca omul are alternativa. De asemenea desfacerea casatoriei este posibila si la primarii, unde taxele de divort sunt stabilite de catre consiliile locale.

Societatea romaneasca a traversat in ultimii doi ani o importanta criza economica, pe notari cat de mult i-a afectat?

Criza si-a pus amprenta asupra intregii societati. Volumul activitatii notariale, inclusiv, a scazut, diminuand si incasarile si veniturile. Acest lucru se intampla din 2008 incoace. Pe unii i-a afectat mai mult, pe altii mai putin. La nivelul activitatii Camerei noastre care cuprinde trei judete, Timis, Arad si Caras-Severin nu am avut din partea colegilor cereri de ajutoare materiale sau de renuntari la profesia de notar. Insa, evident, incasarile si veniturile lor au scazut. Noi insa trebuie sa vedem jumatatea plina a paharului si nu pe cea goala.

In asemenea situatii, ce face Camera Notarilor pentru atragerea clientelei si diminuarea efectelor crizei?

Pretul tranzactiilor regleaza piata. Noi trebuie sa ne raportam la aceste evaluari care sunt pe piata imobiliara, si acestea au scazut constant in fiecare an din 2008, la anumite proprietati chiar la jumatate. Problema este ca numarul tranzactiilor, chiar daca au scazut evaluarile, este tot in scadere. Asta inseamna ca oamenii nu sunt dispusi sa mai faca achizitii imobiliare, sau, unii chiar sa-si faca succesiunile, exceptand pe cei care sunt nevoiti sa le faca. Se concentreaza in primul rand pe traiul de zi cu zi, renuntand la alte necesitati. Eu sper ca  in anii care urmeaza lucrurile vor reveni la normal. In orice caz, nimeni n-o sa mai creada ca pe plan imobiliar sau notarial va mai fi acel boom din 2006-2007. Lucrurile se vor aseza si atunci preturile si numarul tranzactiilor, deci tot ce inseamna activitate notariala vor intra in normal.

Schimbati anual ghidul tariferor de evaluare?

Eusebiu Octav Danila, reprezentant al Camerei Timisoara in Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania

Vreau sa va spun ca nu noi il schimbam. Codul Fiscal ne obliga sa facem anual aceasta evaluare si apelam la societati care se ocupa cu asa ceva. Toata lumea vorbeste de grila notariala, pentru ca este o expresie incetatenita. Aceasta este de fapt o evaluare pe care o face un expert evaluator si care porneste de la o analiza a pietei. Pana anul trecut se facea o singura data pe an, iar acum se poate face acest lucru si in timpul anului, in functie de evolutia pietei.

Ce parghii are notarul pentru a verifica sinceritatea partilor deja intelese, cu privire la pretul declarat al tranzactiei?

Noi simtim ca partile declara acel pret minim care este trecut in raportul de evaluare, dar nu avem la indemana parghiile necesare pentru a-i determina sa declare pretul real al tranzactiei. Noi le punem in vedere faptul ca daca nu declara pretul real sunt pasibili de evaziune fiscala, tranzactiile suspecte se pot raporta la Oficiul de spalare a banilor. Nu avem acces la conturile lor, nu-i putem obliga sa faca plata prin banci, si nu in numerar. Este datoria altor organe sa verifice incasarile sau veniturile celor care fac asemenea tranzactii si cheltuielile.

Recunoasteti ca exista asemenea cazuri?

Acest lucru s-ar putea reglementa daca prin lege s-ar modifica modalitatea de plata. Adica orice tranzactie care depaseste o anumita suma sa fie platita prin banca, asa cum se procedeaza in tari din Uniunea Europeana, ca Spania, Franta, probabil si Italia.

Este activitatea notariala generatoare de coruptie?

Nu vad de ce ar fi generatoare de coruptie. Notarul, pentru actul pe care-l face, isi incaseaza un onorariu. Omul nu este dispus sa plateasca in plus, decat daca i-ar cere notarului sa faca un fals.  Ceea ce inseamna ca notarul o face cu buna stiinta. Ori acest caz tine de dreptul penal si fiecare raspunde. Notarul, ca atare nu este functionar public, el face un serviciu public, si eu cred ca nu poate fi subiect al infractiunii de coruptie.

Profesia de notar figureaza intr-un top al al profesiilor care se dobandesc cu multi bani. Din experienta dv, de ce credeti ca se „cumpara” aceste posturi, isi recupereaza repede investitia?

Eu nu stiu cazuri in care s-au dat bani pentru un post de notar. Cred ca sunt zvonuri alimentate de cei care vor sa intre in aceasta profesie si nu reusesc. Noi organizam in fiecare an concurs pentru ocuparea postului de notar, iar anul trecut, in septembrie au fost declarati admisi 11 candidati, din care 9 si-au dat examenul de definitivat.

Cati notari activeaza la nivelul Camerei pe care o conduceti?

Avem la ora actuala cam 190 de notari publici in functie, in Timis in jur de 100, in Timisoara in jur de 85, restul in judetele Arad si Caras-Severin.

Exit mobile version