Opinia Timisoarei

Evita penalizarile RETIM si amenzile de zeci de mii de lei. Colectarea separata a deseurilor este o obligatie legala, la fel cum este si curatenia in jurul pubelelor

TIMISOARA. Colectarea separata a deseurilor este de ani de zile o obligatie legala pentru fiecare dintre noi, insa nu tot timpul este respectata.

RETIM le reaminteste utilizatorilor ca deseurile trebuie puse fiecare in pubela care ii este destinata, pentru a evita atat penalizarile din partea companiei, cat si amenzile din partea autoritatilor. Cele din urma nu sunt deloc mici.

Orice tip de deseu care este lasat langa pubela neagra, galbena sau langa clopotele verzi este considerat deseu abandonat, si nu va fi ridicat de echipele companiei, insa timisoreanul care l-a lasat langa poate fi sanctionat. Chiar daca tipul de deseu este pus langa pubela corecta, daca nu se afla in interiorul acesteia este considerat abandonat.

RETIM a demarat in toamna anului trecut campania „Eticheta Rosie”, prin care anunta ca incepe verificarea continutului recipientelor, saci sau pubele, inainte de colectare.

Pentru nerespectarea regulilor de separare a deseurilor, operatorul poate aplica doua tipuri de penalizări, marcate prin etichetele rosii pe care reprezentantii societatii le lipesc pe pubelele. Astfel, pentru eticheta „verificat si neridicat”, se constata deseuri nepermise in recipiente, nu se face colectarea, iar pentru amestecarea deseurilor menajere – reziduale cu reciclabile, se aplica un tarif penalizator, dubland factura pentru luna in care se constata neregulile. Aceasta masura este prevazuta in Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006.

Pe langa aceste penalizari, si autoritatile ar putea aplica amenzi, iar acestea nu sunt deloc mici. Echipele RETIM pot intocmi procese-verbale, pe care le vor trimite catre Politie si
Primarie.

Autoritatile pot aplica sanctiuni intre 5000 si 15.000 de lei pentru persoanele fizice, si intre 40.000 si 60.000 de lei pentru firme, in cazul in care deseurile nu sunt colectate separat.

Amenzile pentru abandonul deseurilor sunt mult mai mari. Cuantumul este intre 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 50.000 si 70.000 de lei pentru firme.

Lista sactiunilor ce pot fi aplicate de autoritati in cazul in care gestionarea deseurilor nu se face corect este prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2021.

Pentru mai multe informatii despre colectarea separata corecta a deseurilor, timisorenii pot consulta ghidurile de colectare disponibile pe site-ul oficial retim.ro.

Exit mobile version