TIMIS. Vestul Timisului sta pe un butoi cu pulbere din pricina firmelor de prospectiuni pentru gazele de sist, iar localnicii se pregatesc de revolta. Ultimele analize ale apei din zona arata o crestere alarmanta a nivelului de arsen, o adevarata otrava, spun specialistii, pentru ca in timp duce la dezvoltarea cancerului.
La Beba Veche, cea mai vestica asezare a Romaniei, oamenii s-au ingrozit cand au aflat vestea ca apa ce curge la robinetele lor, din reteaua publica, e toxica.
‘De unde arsen, cand la noi in zona nu exista nici cea mai mica industrie?‘, spun satenii care arata cu degetul firmele de prospectiuni care cauta gaze. Oamenii cred ca de vina sunt cercetarile facute peste frontiera, in Serbia, unde s-au executat foraje, la doar 1 kilometru si jumatate de comuna Beba Veche.
Cel care trage semnalul de alarma este primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu. El sustine ca, in lipsa oricaror surse de poluare in vecinatate, panza de apa freatica ar fi fost influentata de aceste explorari.
„Din cate stiu au forat pe la 4.000 de metri. Este posibil ca ei sa nu fi sapat doar pe verticala, ci si in diagonala si atunci sa fi ajuns sub teritoriul comunei noastre”, este de parere Ioan Bohancanu.
Primarul din Beba Veche nu-si explica cum altfel ar fi putut ajunge atat de mult arsen in apa de la robinetul localnicilor.
„In urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat ca continutul de arsen din apa potabila de la Beba Veche in ultimele 12 luni a crescut in limite foarte mari. Daca acest continut de arsen este acceptat pana la 10 unitati, el acum, in momentul de fata este crescut la 26 de unitati. Acest lucru nu se poate explica decat prin exploatarile care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste granita cu Serbia. Aceste exploatari au loc de doi ani in Serbia si efectele nu au intarziat sa apara si la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare pana in momentul de fata, dar o voi face in scurt timp pentru ca eu consider ca viata locuitorilor din Beba Veche este afectata de aceasta apa cu continut ridicat de arsen„, a spus primarul Bohancanu.
Deocamdata, in vestul Romaniei, firmele de prospectiuni au facut doar cercetari de suprafata, prin provocarea de mici cutremure, si asta, oficial, doar in cautare de gaze obisnuite.
Tensiunea creste de la zi la zi in randul localnicilor din Beba Veche, Cenad si Dudestii Vechi
La Dudestii Vechi, Cenad si Beba Veche, mai multi cetateni au luat atitudine si s-au constituit in grupuri de actiune locala, hotarati sa isi apere singuri interesele. La Cenad, opozantii au incercat sa organizeze un miting de protest autorizat, insa primaria le-a refuzat cererea. La Dudestii Vechi si Beba Veche au avut loc dezbateri cu cetatenii, insa oamenii nu s-au lamurit de bunele intentii ale ‘cautatorilor de gaze’. Mai mult, cand firma de prospectiuni a inceput sa intre pe terenurile oamenilor, acestia din urma au reactionat si a fost nevoie de interventia politiei pentru a calma lucrurile.
Multi s-au mobilizat pe Facebook. Numai pe pagina „Dudestii Vechi fara fracturare hidraulica„ s-au strans in scurt timp aproape 700 de membri care discuta, se organizeaza, posteaza fotografii si pareri. „Noul motto al actiunii noastre: SEMANAM GRAU, NU SONDE!!!!„, este mesajul unui localnic. „Daca NU ACTIONAM, vom avea timp suficient sa plangem dupa aceia cand vom spune cu totii ADIO APA POTABILA !„, spune un altul, iar cineva ii raspunde: „pai astia din Serbia au si zis ca in unele zone nici numai curge apa la robinet”.
Oamenii din Cherestur au iesit astazi in strada!
In satul Cherestur de langa Beba Veche, oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei„.
„Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?„, a spus indignata o localnica.
„Daca sapa astia ce o sa mai iasa? Inseamna ca trebuie sa ne luam catrafusele si sa plecam„, a adaugat un barbat.
„E riscant, cumparam apa de la magazin„, a spus un altul.
„La animale ce sa facem, doar nu cumparam apa pentru animale acuma„, a adaugat un barbat prezent la protest.
„Prospectiunile sunt doar o etapa, riscul este foarte mare. Exploatarea este riscul cel mai mare pentru ca nimeni nu vine sa investeasca in ceva, apoi sa vina sa spuna ca nu ne mai trebuie nimic, va lasam in pace„, a precizat un altul.
Oamenii au scandat „Vrem agricultura, NU fractura!” si „Salvam Campia de Vest!”
Hotarare anti-explorari
La Beba Veche, Consiliul Local a fost si mai drastic si a dat o hotarare de interzicere a „prospectiunii seismice, explorarii-dezvoltarii-exploatarii hidrocarburilor neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum pe teritoriul comunei administrativ al comunei Beba Veche: in rezervatia naturala ornitologica Beba Veche, pe domeniul privat al comunei Beba Veche sau fara acordul proprietarilor”.
Problema este ca o hotarare similara a fost data la Pungesti, fiind declarata ulterior ilegala, insa alesii din Timis au avut grija la intocmirea documentului, sa nu generalizeze, ca sa nu pateasca la fel.
Vocile rezistentei locale
Christian Gunther, agricultor si om de afaceri din Cherestur, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro de ce se opune cu vehementa acestor explorari.
„Primul (motiv, n.r) este acela ca doresc sa fac agricultura si sa traiesc in aceasta zona frumoasa, iar ideea explorarii la adancimi mari in cautarea de hidrocarburi va atrage automat si exploatarea gazelor de sist, intr-un final… deoarece o harta a petrolului exista deja… iar agricultura si gazele de sist nu pot exista impreuna, fiind deja binecunoscute efectele negative ale exploatarii gazelor de sist asupra apei, aerului si terenului, de aceea a fost interzisa in multe tari civilizate. Al doilea motiv al opozitiei mele este faptul ca orice firma, oricat de mare este, trebuie sa respecte legile tarii si sa aiba o conduita morala in toate actiunile sale”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Christian Gunther.
Opinia barbatului este impartasita de majoritatea cetatenilor din Cherestur, sat cu populatie preponderent maghiara. Organizati in jurul unei Asociatii locale, oamenii au apelat la avocati pentru a se bate cu argumente legale. Alaturi de cei din Beba Veche, ei au strans si semnaturi impotriva explorarii, dar se tem ca autoritatile nu vor tine cont de parerea lor.
Cat este de periculos arsenul?
Arsenul gasit in apa potabila poate cauza probleme de sanatate grave, iar in timp dezvolta cancere.
Potrivit cercetarilor medicale, expunerea pe termen lung la arsen, chiar si la un nivel scazut, este asociata unui risc crescut de cancer la vezica, plamani si cancer de piele, cat si riscului de diabet de tip 2 si de afectiuni cardiovasculare, dupa cum se arata intr-un raport al Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, organism subordonat Guvernului.
Presa din Statele Unite, tara in care industria de profil este cea mai dezvoltata, relateaza pe larg despre studiile care s-au facut pe apa din zonele unde se extrag gazele de sist si care arata ca in aceste zone arsenul apare in concentratii mari, desi nu s-a putut stabili cu exactitate cum determina fracturarea aparitia arsenului in apa.
Gaze de sist in Serbia, nu si in Romania
In Serbia, mai precis in Voivodina, explorarea gazelor de sist se face deja de mai multi ani, fara sa fi existat o opozitie prea mare din partea societatii civile. Inca din vara anului trecut, la granita cu Romania si-au facut aparitia niste sonde gigantice, vizibile de pe teritoriul tarii noastre de la cativa kilometri departare.
In tot acest timp, autoritatile locale din Timis au negat orice posibilitate ca si la noi sa se faca prospectiuni de acest tip, sustinand ca tot ce se intampla in ograda noastra are de a face strict cu gazele naturale conventionale. Intre timp, aceeasi companie, care in Serbia cauta gaze de sist – neconventionale -, a trecut granita in Romania si s-a apucat de cautat gaze…conventionale.
Conventional sau neconventional?
Pana acum, pe teritoriul judetului Timis nu s-au facut decat prospectiuni geologice – un fel de radiografii ale pamantului, executate cu ajutorul unor mici explozii controlate.
Ici-colo au izbucnit episoade de nemultumire ale oamenilor, insa in mare parte lucrurile au decurs dupa cum a decis Guvernul. Numai ca specialistii se pare ca au dat de o nuca dura chiar in cea mai vestica zona din judet si din tara. Este vorba de perimetrul Ex-7 Periam care cuprinde zona Sannicolau Mare – Dudestii Vechi – Beba Veche – Cenad, iar compania care a castigat licenta de explorare este compania sarbeasca Nis Petrol, detinuta de gigantul rus Gazprom.
Toate documentele oficiale care vorbesc despre aceste concesiuni se refera strict la „gaze conventionale”, insa in realitate, tehnologia folosita in prospectiuni pare tipica cercetarilor pentru gaze de sist. Mai mult, cetatenii din acest colt de tara stiu ca natura nu tine cont de granitele politice iar depozitele de gaze descoperite in Serbia cel mai probabil se intind si dincolo de frontiera,in Romania.
Un ONG din Arad apara Timisul
Un ONG infiintat in aceasta vara la Curtici, „Salvam Campia de Vest”, al carui presedinte este Andrei Musca, un tanar din Curtici si care reuneste, printre altii, mai multi primari din judetul Arad, se lupta dincolo de Mures cu o alta firma de prospectiuni care cauta gaze in perimetrul EX 6 Curtici. Andrei se lupta de cinci ani pentru stoparea explorarilor si acum a venit si in Timis pentru a distribui fluturasi si a sta de vorba cu oamenii din zona Sannicolau Mare – Cenad – Dudestii Vechi – Beba Veche.
„Oamenii nu prea stiu despre ce este vorba. Au fost pacaliti sa semneze pentru dreptul de servitute, dar nu stiu ce-i asteapta”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Andrei Mot.
El a avut parte de o surpriza neplacuta cand a dat nasul cu Iosif Ingrisch, managerul firmei Geolink, cea care se ocupa de efectuarea explorarilor in numele sarbilor de la Nis Petrol.
„Am fost la sediul lor din Sannicolau Mare, unde era plin de masini cu numere de Belgrad pregatite sa mearga pe teren. Am purtat o discutie civilizata, dupa care lucrurile au degenerat. Managerul a incercat sa ma loveasca cu masina, pe trotuar”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Andrei Mot.
Incidentul a fost filmat si postat pe internet, devenind viral in randul comunitatilor anti-fracturare de pe internet.
Activistul crede ca unii primari din zona s-ar fi transformat peste noapte in aparatori ai firmei de prospectiuni, in loc sa ii reprezinte pe oameni. „Din start am fost luat la intrebari: ca ce caut aici, ca nu e treaba mea, ca asta e comuna lor, am fost jignit. Ei au dat aviz favorabil acestei companii sa intre pe terenuri private, fara sa aiba acordul proprietarilor. La intalnirile cu cetatenii, ei prezentau argumentele companiei. Singurii care au fost impotriva au fost primarul si viceprimarul de la Beba Veche”, a mai spus activistul.
Vestul Timisului, un nou Pungesti?
Pana acum, de partea satenilor nu s-au asezat prea multe figuri publice. Unul dintre putinii care au luat atitudine este deputatul din partea Uniunii Bulgare din Banat, Niculae Mircovici.
„Ma opun categoric oricaror demersuri menite sa transforme judetul nostru intr-o zona poluata care sa satisfaca interesele de caștig ale unor oameni care nu au nici o legatura cu Banatul. Reglementarile legale in exploatarea petrolului si minelor nu cuprind dreptul de incalcare a proprietatii pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist. in acest context, regret decizia Tribunalului judetului Vaslui, care a admis aceasta posibilitate”, a declarat Mircovici.