TIMISOARA. Sunt mult prea batrani, gaunosi si periculosi pentru traficul rutier si pentru pietoni. Este concluzia specialistilor, care recomanda inlocuirea lor, si asta cat mai grabnic.
CITESTE SI: RATT isi bate joc de primarul Nicolae Robu! Ce se intampla cu noile microbuze violet de la Timisoara?
Vorbim despre cei peste 400 de salcami de pe cel mai frumos bulevard din Timisoara – C.D. Loga.
Nu mai putin de 401 salcami au fost plantati de-a lungul strazii in anul 1973.
Pentru ca acest tip de arbore are o durata de viata sanatoasa de maxim 20 de ani, iar aceasta a fost demult depasita, e nevoie de inlocuirea copacilor.
Reprezentantii Primariei Timisoara au in plan de mai multa vreme sa improspateze aspectul strazii, asa ca, pentru a lua decizia cea mai buna in privinta arborilor, Directia de Mediu a convocat o sedinta cu specialistii dendrologi si peisagisti de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara sa stabileasca impreuna ce trebuie facut.
„Pe bulevardul Loga e un aliniament vechi de salcam. In primul rand, salcamul este o specie care nu se preteaza in mod deosebit pentru aliniamente, pentru ca este o specie repede crescatoare, ajunge sa faca o serie de cancere. Repede crescatoare inseamna de longevitate ceva mai redusa. Ajuns la varsta la care nu mai arata corespunzator, pentru ca in evolutia acestor plante lemnoase exista un clopot Gaus, creste specia, ajunge la un optim, iar dupa aceea incepe declinul. In momentul in care exemplarul este in declin, nu prea inteleg, daca nu este ceva deosebit, daca nu este un exemplar iesit din comun, de ce ar trebui mentinut in plantatie. Nu taiem tot ce este valoros, dar nici tot ce este putred si prapadit nu trebuie pastrat„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Dagmar Visoiu, profesor de Dendrologie si Arhitectura Peisajului, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului.
Nu numai pe bulevardul Loga ar urma sa fie sa fie plantati copaci noi in locul celor batrani, bolnavi si putrezi, ci si pe alte strazi din zona centrala.
„Impreuna cu cei de la Primarie incercam sa dam o fata noua orasului, incercam sa gasim noi specii care pot fi plantate pe bulevardele importante din Timisoara. Mai ales ca Timisoara este Capitala Culturala Europeana, credem ca putem face ca orasul sa arate altfel. Am fost pe teren impreuna cu doamna profesoara Visoiu, am vazut situatia existenta. Exista un aliniament de salcami, care din punctul nostru de vedere nu e corespunzator, peisagistic vorbind, si vom veni cu o propunere pentru o noua specie sau mai multe specii, care ar putea sa inlocuiasca specia existenta, si bulevardul ar putea arata altfel„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, conferentiarul universitar Cristian Berar, specialist peisagist in cadrul USAMVB.
Pe langa bulevardul care trece prin fata Primariei, vor mai fi reamenajate si alte strazi si bulevarde din oras, pe care sunt plantate si alte specii decat salcami:
Strada Gh. Andrasiu – 31 de salcami, 8 exemplare gard viu
Strada Silviu Bejan – 15 salcami si 8 tuia
Strada Ciprian Porumbescu – 108 salcami, 18 tei, 2 malini, 4 frasini, 1 salcie, 2 artari, 2 castani salbatici, 8 otetari si 9 pomi fructiferi
Strada 1 Decembrie – 35 artari, 1 malin, 2 tuia, 9 tei, 41 salcami, 4 castani salbatici, 11 frasini, 3 otetari, 4 pomi fructiferi
Bulevardul Eroilor de la Tisa – 1 artar, 2 tuia, 36 frasini, 1 salcie, 1 salcam, 3 otetari si 2 pomi frunctiferi
Reprezentantii Directiei de Mediu din Primaria Timisoara au cateva idei in legatura cu speciile ce urmeaza sa fie plantate, dar le asteapta si pe cele ale specialistilor din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. Asa ca, acestia se vor reintalni peste o saptamana sa discute propunerile.
opiniatimisoarei.ro a facut o simulare foto pentru a va arata una dintre variantele despre care se crede ca s-ar potrivi de minune frumosului bulevard – prunus kanzan, un cires ornamental cu flori roz, care se regaseste si in alte locuri din Timisoara
Odata ce detaliile vor fi puse la punct, Directia de Mediu va inainta documentatia Agentiei de Mediu, care la randu-i trebuie sa dea unda verde acestei ample lucrari din zona centrala a Timisoarei.
FOTO: Virgil Simonescu