Una dintre locatiile vizate de rusii de la Gazprom este chiar platforma industriala Solventul Timisoara, un colos dezafectat, aflat de ani buni in conservare.
Potrivit unor surse apropiate diviziei petroliere a Gazprom Neft/NIS rusii intentioneaza sa curete complet locul pe care se mai gasesc constructiile de metal de altadata ale combinatului chimic timisorean, iar aici sa ridice mai multe depozite de titei si gaz.
Din acestea se vor alimenta mai multe statii de benzina din Romania si Serbia si chiar Bulgaria si Bosnia.
De altfel, o echipa manageriala si de specialisti ai Gazprom a vizitat platforma Solventul si urmeaza sa inspecteze si conducta de combustibil care lega Timisoara de Pancevo pentru a vedea daca mai este in stare de functionare si ce lucrari de reabilitare ar necesita.
Valoarea investitiei, care ar asigura revigorarea zonei industriale si crearea unui numar important de locuri de munca in Timisoara, sustin aceleasi surse, este de aproximativ 20 de milioane de euro.
Aceasta preluare face parte dintr-o operatiune mai ampla a Gazprom de a intra pe piata romaneasca. De altfel, o delegatie importanta de reprezentanti ai Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului rus, si cei ai NIS, subsidiara lor din Serbia, s-au intalnit ieri la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, caruia i-au spus ca vor sa includa Romania in planul lor de a deveni o companie energetică importanta in sud-estul Europei.
Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, a anuntat Guvernul dupa intalnirea premierului. Pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata.
Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in luna mai un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters.
Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri. Acordul trebuie aprobat de Guvernul Romaniei.