TIMISOARA. Faptul ca medicii si asistentele pleaca pe capete in strainatate pe posturi mult mai bine platite, creeaza situatii critice pana si in cel mai important Spital din vestul Romaniei: Spitalul Judetean Timisoara.
O parte din Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, in care medicii fac diferenta intre viata si moarte, iar lupta pentru fiecare respiratie este una crancena, a fost inchisa. Din lipsa de personal. Este vorba despre un spatiu modernizat la blocul operator, care se numeste Trezire, si unde stau pacientii imediat dupa operatiile mai importante pentru a fi suprvegheati si monitorizati de personalul specializat care sa intervina in orice moment in cazul in care apar complicatii.
Intreaga sectie ATI de la Spitalul Judetean Timisoara a fost reabilitatacomplet in urma cu cateva luni. Sectia ATI s-a renovat de la zero. Toata infrastructura saloanelor a fost inlocuita. S-a schimbat canalizarea, s-au pus alte grupuri sanitare. In plus, a fost instalat si un sistem special de anunt in caz de urgenta. Investitia, facuta de-a lungul a cativa ani, cu bani de la Consiliul Judetean, fonduri proprii si sponsorizari, s-a ridicat la aproape 2 milioane de euro.
Insa, iata, personalul tot mai putin duce la situatii dramatice.
Inca o parte a sectiei de Terapie Intensiva risca sa fie inchisa in perioada urmatoare.
„Din punctul meu de vedere problema cea mai dureroasa este personalul. Avem un deficit extrordinar de mare de personal, mai ales asistente medicale si infirmiere. Aceasta criza face ca o parte din sectia noastra sa fie deja inchisa. Noi avem un spatiu modernizat la bloc operator, trezire se numeste, unde stau pacientii dupa operatii mai importante si sunt supravegheati pana sunt foarte bine. Acum noi nu putem folosi acel spatiu, care s-a modernizat si el, pentru ca nu avem personal„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro seful sectiei ATI, prof. dr. Dorel Sandesc.
„O parte din pacienti trebuie adusi la Terapie Intensiva pentru ca nu avem unde sa-i supraveghem si asta blocheaza Terapia Intensiva care este tot timpul cu paturile ocupate si nu putem face fata solicitarilor, iar uneori pacientii nu sunt suprvegheati suficient si merg direct pe sectii unde, prin profilul sectiei, nu exista suficient personal, aparatura, monitoare care sa-i supavegheze. In curand, insa, daca nu se va rezolva deficitul din Terapia Intensiva mai ales, vom fi nevoiti sa reducem si activitatea din ATI. Adica cateva paturi, un salon sa fie dezafectate pentru ca altfel noi nu putem asigura o ingrijire medicala corespunzatoare si in situatia asta ne expunem la riscul unei complicatii„, adauga medicul Dorel Sandesc.
La sectia ATI a Spitalului Judetean din Timisoara lucreaza 33 de asistente, in conditiile in care ar fi nevoie de cel putin 45, si 12 infirmiere, desi numarul de care ar fi nevoie este dublu.
In acest moment, in Spitalul Judetean Timisoara exista un deficit de 110 asistente, dar si 70 de cadre de personal auxiliar.
In sectia ATI sunt tratati aproximativ 2.000 de pacienti in fiecare an.