Explozie de cazuri de varicela in Timis. Copii internati la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Varicela face ravagii in Timis in ultimele saptamani. 3-4 pacienti ajung pe zi la Spitalul Victor Babes din Timisoara pentru consult.

Majoritatea pacientilor care au ajuns pentru investigatii in Ambulatoriul spitalului au dezvoltat o forma usoara, care nu a necesitat internare. Doi copii se afla, insa, sub supraveghere in unitatea sanitara din cauza unor complicatii. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalita, dar starea lui este stabila, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare si investigatii suplimentare, avand un sindrom febril prelungit.

Varicela sau varsatul de vant este o boala infecto-contagioasa care duce la aparitia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzeaza varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectata. Boala este intalnita cel mai frecvent iarna si primavara, dar in ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei in care apar asemenea cazuri.

Perioada de incubatie poate fi intre 10 si 21 de zile, in majoritatea cazurilor este insa de doua saptamani. Contagiunea maxima este cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei pe corp, dar continua si in timpul formarii veziculelor pana in momentul in care se desprinde ultima crusta.

Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febra (38-39), oboseala, dureri de cap, indispozitie si stari de rau, dar si apetit diminuat. Dupa cel mult doua zile de la aparitia primelor semne de boala, apar petele rosii pe corp care se transforma in vezicule pline cu lichid. in evolutie normala, daca nu este rupta, vezicula scade in volum treptat in 12-24 de ore, incepand din centru, apoi se turteste prin reducerea continutului, care se resoarbe. in a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usuca si se transforma in crusta. Unele elemente eruptive trec direct in stadiul de crusta. Este important ca bolnavul sa fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. In majoritatea cazurilor, nu este necesara evaluarea in spital, pacientii ramanand in evidenta si monitorizarea medicului de familie. Sunt insa cazuri, ca cele pe care le avem internate in spital, in care pacientii au dezvoltat o complicatie si a fost necesara monitorizarea atenta a acestora. Encefalita se manifesta prin varsaturi cauzate de hipertensiune craniana, instabilitate in mers si dureri de cap, cefalee”, spune asist univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infectioase, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

si adultii pot dezvolta forme severe de boala, care se manifesta printr-o suprainfectie la nivelul pielii si care poate duce, daca nu este tratata cu antibiotice, la septicemie. Numarul cazurilor este insa extrem de mic. Tratamentul bolii consta in administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care sa amelioreze senzatia de mancarime a pielii.
Exista insa metode de preventie.

Vaccinarea este cea mai buna metoda de a te proteja. Imunizarea impotriva varicelei nu este, insa, in schema completa de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricand, dupa ce micutii implinesc varsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul sa fie administrat pana la varsta de 12 ani, dar si adultii pot fi imunizati. Vaccinarea asigura o protectie pe parcursul vietii, daca este facuta corect, ceea ce presupune administrarea a doua doze la un interval mai mare de 6 saptamani. Exista, insa, posibilitatea contractarii bolii in cazul adultilor care au fost vaccinati in copilarie, dar forma pe care o vor face, daca o vor face, va fi una usoara. Iar acest lucru este foarte important, pentru ca in cazul adultilor exista un risc mai mare de complicatii, in special la pacientii imunocompromisi”, precizeaza asist univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infectioase, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii spun ca, dupa doi ani in care nu a fost inregistrat niciun caz de varicela in Timis, datorita masurilor de protectie anticovid, purtarea mastii si izolarea, in urmatoarea perioada numarul pacientilor cu aceasta boala ar putea creste semnificativ.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doar asta auzim: vaccinare, vaccinare, vaccinare! Pentru gripa, pentru pojar, pentru varicela, pentru orice.
    Oare cand va aparea vaccinul pentru durerea de burta? Sau pentru durerea de cap? Care, bineinteles, vor da un raspuns imun eficient doar daca se repeta la fiecare 3 luni…

    • A iesit Omul de Neanderthal din pestera si acuma scrie comentarii pe OT…..

    • Nu fi dobitoc.

  2. Da, este foarte ciudat ca in 2022 e necesar sa se aminteasca oamenilor ca vaccinul poate salva vieti. Este foarte foarte ciudat si trist. Cam la fel de trist ca si comunitatea care contesta ca Pamantul e rotund, de ex.

  3. *ca Pamantul NU e rotund