TIMISOARA. O expozitie inedita si foarte valoroasa va fi deschisa la Muzeul National al Banatului din Timisoara, in premiera nationala. Obiecte extrem de pretioase vor fi aduse din Germania, de la Berlin.
In perioada 10 noiembrie 2017 – 25 februarie 2018, va fi prezentata expozitia internationala „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”.
Expozitia este o colaborare cu Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin si prezinta viata si cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Alaturi de colectia de obiecte si manuscrise personale ale celebrului descoperitor german donata muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile facute la Troia si Micene.
CITESTE SI: Accident pe o sosea din Banat, dupa ce o soferita a adormit la volan. Ce a salvat-o pe fetita ei de 4 ani
Daca vorbim de Homer, ne gandim, de la bun inceput la Troia, iar atunci cand vorbim de Troia, nu putem sa disociem orasul homeric de cel care l-a scos la lumina. Pasiunea lui Schliemann nemarginita pentru poemele homerice l-a determinat sa caute adevarul efectuand cercetari arheologice in cele mai reprezentative monumente istorice ale civilizatiei mediteraneene de la sfarsitul mileniului al II-lea a. Chr.: Micene, Tirinth, Orchomenos si Troia.
Trecerea de la cautatorul de comori la arheologul cu metode clare de cercetare poate fi inteleasa doar prin prezentarea rezultatelor sapaturilor lui Heinrich Schliemann, ilustrate in aceasta expozitie de artefacte arheologice si imagini reprezentative.
CITESTE SI: ‘Mai bine mor, decat sa ma mai duc la scoala’. Fenomenul teribil ce afecteaza sute de copii din Timisoara
Din pacate, imensa si pretioasa colectie a lui H. Schliemann, donata muzeului din Berlin, a suferit vicisitudinile celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia se afla in Rusia, fiind considerate prada de razboi.
Expozitia internationala „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima data in Romania vase ceramice si de argint, idoli de marmura, obiecte de bronz etc.. De asemenea, in cadrul acestei expozitii poate fi admirata maestria orfevrarilor care au creat obiectele din asa numita „comoara a lui Priam”, aduse in replica la Timisoara, orginalele aflandu-se la Muzeul de Arta Puskin din Moscova.
Expozitia va fi deschisa publicului vizitator incepand cu data de 11 noiembrie, conform orarului obisnuit de vizitare (marti – duminica: 10.00-18.00, luni – inchis), la mansarda Bastionului Theresia din Timisoara.