Opinia Timisoarei

Expozitii inchise la Timisoara, de Noaptea Muzeelor. Vor fi spectacole cu foc si reconstituiri istorice in curtea Bastionului. Vezi programul

TIMISOARA. Unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale la nivel national de peste an, Noaptea Muzeelor, ii va intampina sambata pe vizitatori la Timisoara cu Muzeul National al Banatului si cel de Arta inchise, intrucat angajatii au pus la cale un protest.

Sambata, 18 mai 2024, sub sloganul „Cerem respect si echitate pentru salariile din cultura!”, expozitiile institutiei de cultura vor fi inchise, dar in curtea Bastionului Theresia va asteapta un spectacol grandios, intre orele 17.00 – 23.00„, transmit organizatorii.

Spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite in curtea Bastionului Theresia in cadrul Noptii Muzeelor se vor imbina cu momentele artistice si cu atelierele interactive intr-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorica si artistice.
Participa la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artistilor – Cronicari: Eyaletul de Timisoara, Asociatia Losonczy Istvan, Hrafnabroethr-Fratii Corbi, Asociatia de Reconstituiri Istorice Timisoara, Sagittarii Getici, Deep6 Project, Peregrinii.

Programul din curtea Bastionului Theresia in Noaptea Muzeelor:

• 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea pentru public a taberelor de reconstituire istorica si a atelierelor interactive.
• 17:00 – 21:00 – Curtea Bastionului Theresia – Activitati de prezentari close-up si ilustrari in stilul „living museum”: armele si tinutele Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activa a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric si demonstratii de tragere cu arcul la tinte fixe si mobile, din diverse pozitii si cu diferite niveluri de dificultate, atelier de tir cu arcul traditional pentru toate varstele.
• 18:00 – Spatiul „Istoria Militara a Banatului”, intrare din curtea Bastionului – Asociatia de Reconstituiri Istorice Timisoara – Prezentare interactiva a unor file din istoria Cetatii Timisoara.
• 18:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie: echipamente si formatiuni militare ale Evului Mediu timpuriu.
• 19:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Timisoara otomana, obiceiuri si indeletniciri: toaleta unui bogat timariot, frizeria otomana in vremea Eyalet-ului.
• 20:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Raiduri si batalii in tinuturile de Margine – o poveste narata in stilul „living museum” si ilustrata cu muzica istorica.
• 21:00 – Curtea Bastionului – Schimbul de garda al cetatii Timisoara, insotit de salve de tun.
• 21:15 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Prezentare interactiva a pieselor din expozitia de spade si sabii istorice, Fiare din Beci; incercarea armelor de catre ostenii din tabere. Istoria armelor – colectia de sabii si spade originale Cosmin Pop, prezentata publicului in stil close-up.
• 22:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Spectacol de teatru pirotehnic si muzica live – UNIUNEA ARTISTILOR-CRONICARI – RONDUL DE NOAPTE. Un show de sunet si foc, inspirat din vechi legende.

Exit mobile version