Opinia Timisoarei

Fa-ti o bucurie! Ai cel putin 10 motive sa vizitezi Praga in aceasta toamna, intr-o excursie de poveste cu plecare din Timisoara

TIMISOARA. Va fi dragoste la prima vedere sau fericirea redescoperirii. Supranumit si „Orasul de Aur” al Europei, capitala ceha Praga este una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice de pe batranul continent.
De la stradutele cochete pietruite, desprinse parca dintr-o scena de film, aflate in Orasul Mic (Mala Strana), trecand prin istoria ce razbate din zona cartierului evreiesc Josefov si zabovind la o cafea intr-unul din localurile selecte din oras, Praga este o bijuterie ce merita descoperita la pas, indiferent de anotimp.

Motivele pentru a petrece un city-break in „Orasul celor 100 de turnuri”, cum mai este numit, sunt nesfarsite. Tocmai de aceea, ideea de a face un clasament al locurilor ce merita vazute este extrem de grea, pentru ca aproape in orice directie ai merge, in Praga te intampina o pagina de istorie, de arhitectura, de cultura, ce te face sa simti ca traiesti o poveste.
Agentia de Turism Ultramarin are o experienta indelungata in city-breakurile organizate in Praga, cu ghizi specializati si tocmai de aceea va propune cel putin 10 motive pentru care merita sa faceti cel putin o excursie in viata in frumosul oras:

1. Centrul Vechi din Praga, locul unde se organizeaza si frumosul Targ de Craciun, este de fapt punctul de intalnire al vechilor comercianti din secolul al XI-lea. Astazi, turistii vin aici pentru a savura o cafea la una din cafenelele cochete cu vedere superba asupra cladirilor istorice, sau pentru a admira Biserica Sfintei Fecioare din Tyn si turnul Ceasului Astrologic, aflate in piata.

2. Un spectacol desavarsit in orice anotimp si la orice ora a zilei este Podul Carol. Cu toate acestea, se spune ca aburii diminetii fac din imaginea celebrului pod o aparitie unica. Frumosul pod, cu o lungime de peste 500 metri, este protejat de trei turnuri dintre care doua se afla pe malul din cartierul Mala Strana, iar cel de-al treilea in Orasul Vechi. Acesta din urma este considerat una dintre cele mai uimitoare cladiri in stil gotic din lume. Spectacolul podului este dat si de cele 30 de sculpturi care decoreaza balustradele acestuia, majoritatea realizate in stil baroc, in jurul anului 1700 – dar care sunt inlocuite, in prezent, cu replici.

3. Castelul ridicat in secolul al IX-lea ca o fortareata de lemn, este astazi una dintre cele mai mari si mai impunatoare constructii din lume. Castelul a fost dintotdeauna un sediu al puterii, aici aflandu-se resedinta regilor Boemiei, imparatilor Imperiului Roman si a presedintilor Cehoslovaciei. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt pastrate intr-o camera din interiorul cetatii. Ansamblul cetatii este alcatuit, pe langa impunatorul castel, de o multime de curti interioare, grupate in jurul Catedralei Sf. Vitus.


4. Ceasul astronomic din Praga aflat in piata din Centrul Vechi este situat pe zidul sudic al Primariei. Monumentul exercita o puternica atractie asupra turistilor, acest lucru datorandu-se faptului ca de fiecare data cand sunt anuntate orele are loc un adevarat spectacol animat care atrage ca un magnet toti turistii aflati in apropiere, acestia neincetand niciun moment sa filmeze sau sa fotografieze spectacolul oferit zilnic timp de 12 ore de batranul orologiu.

5. La distanta mica de Castelul din Praga se afla dealul Petrin, o zona verde plina de gradini pe care se afla Turnul de observatie, asemanator turnului Eiffel din Paris. Drumul pana sus este facut cu funicularul, construit, la fel ca si turnul, pentru Expozitia mondiala din 1891.

6. Catedrala Mitropolitana Sfantul Vitus, mai corect numita a Sfintilor Vitus, Venceslau si Adalbert, este o impunatoare constructie in stil gotic, inceputa in anul 1344 la initiativa imparatului Carol al IV-lea, pe locul unei bazilici romane. Catedrala este un excelent exemplu de arhitectura gotica si este cea mai mare si cea mai importanta biserica din tara, si contine mormintele mai multor regi ai Boemiei si imparati ai Sfantului Imperiu Roman.

7. Casa care danseaza sau „Fred si Ginger”, este porecla data cladirii nationale Nederlanden. Cladirea iese in evidenta printre celelalte cladiri baroce, gotice si in stil Art Nouveau si in mod evident a devenit in scurt timp un simbol al capitale cehe.

8. Castelul Vyserhard, ale carui turle se zaresc superb deasupra orasului, gazduieste Basilica Sfintilor Petru si Pavel si Cimitirul Vyserhard, unde sunt ingropate personalitati ale Cehiei. Castelul include, de asemenea, cea mai veche cladire din Praga, Rotonda Sfantului Martin, ce dateaza din secolul al XI-lea.

9. Vechea Primarie din Praga, situata in Piata Centrala, functioneaza din anul 1338 si a fost de mai multe ori reconstruita dupa razboaiele care i-au afectat structura. Din Turnul Primariei, imaginea asupra Pragai este de neuitat. Acest turn, in care se poate urca pe o scara interioara sau cu liftul, are o inaltime de aproape 70 metri si este unul dintre simbolurile „Orasului de Aur”.

10. Manstirea Strahov gazduieste una dintre cele mai frumoase biblioteci ale lumii, cu sali spatioase ale caror bolti sunt decorate cu fresce baroce. Biblioteca are peste 800 de ani vechime si contine peste 130000 de volume, dintre care 2500 sunt publicate inainte de anul 1500. Zona manastirii cuprinde si Biserica Sf. Rochus, unde se spune ca Mozart a cantat la orga in 1787.

Statuile care impanzesc orasul, spectaculosul zid John Lennon, Turnul Prafului de Pusca, Casa lui Kafka, dar si experiente inedite precum shoppingul pe strada Paris, serile magice cu muzica de jazz sau un ragaz la o halba de bere sunt alte experiente pentru care Praga este locul perfect.
Pentru o excursie unica in „orasul de aur” puteti gasi mai multe detalii AICI.

 

 

 

 

 

Exit mobile version