TIMISOARA. Odata mandria Romaniei, fabrica de palarii Paltim din Timisoara a ajuns o darapanatura. Viceprimarul Timisoarei, Traian Stoia, este hotarat sa-l caute pe proprietar si sa-l oblige sa repare cladirea monument istoric in care in urma cu mai multi ani a functionat prima intreprindere de profil din sud-estul Europei.
„Fabrica de palarii din Timisoara e fondata cu 4 ani inainte de 1900, fiind prima intreprindere de profil din sud-estul Europei. S-a deschis cu bani austrieci. Patronul initial si proprietar este Filip Lenstein. Omul si-a angajat specialisti din Austria si a adus primele masini tot din apusul Europei, facand o fabrica renumita in tarile Europei centrale si de vest. Intai, la Paltim se fabricau palarii din lana si din par de iepure si dupa 1952 au produs exclusiv pentru piata romaneasca berete civile, militare si palarii de tot felul. A fost o unitate economica remarcabila si a fost o mandrie a Banatului, alaturi de fabrica din Periam. In 1948, societatea intra in proprietatea statului, pana in 1990, cand se privatizeaza, a preluat-o sindicatul, prin MEBO. In 2006 o parte din actiuni sunt preluate de o societate din Bucuresti si la un an distanta fabrica isi inceteaza activitatea. Arata jalnic. O sa trebuiasca sa luam legatura cu actionarul majoritar din Bucuresti, trebuie identificat, sa vedem cine e proprietar”, ne-a declarat viceprimarul Traian Stoia.
Potrivit lui Stoia, langa Paltim sunt si alte cladiri aflate intr-o stare avansata de degradare. Un fost hotel care intr-o vreme a functionat ca si camin de fete, dar si un imobil in care a functionat fabrica de panglici. Edilul e hotarat sa vorbeasca cu proprietarii acestor cladiri si sa-i oblige sa aiba grija de monumentele istorice.
„Acum urmeaza sa stabilim exact proprietarul cu nume si pronume. Sunt geamuri sparte, e pacat sa ai un asemenea monument si sa nu-l ingrijesti. Ii vom soma sa faca tot ceea ce tine de un proprietar, de buna folosinta a unei cladiri monument istoric”, a conchis Stoia.