Opinia Timisoarei

Factura la RETIM, platita in functie de cantitatea de deseuri din pubela, la Timisoara si in judet, in sistemul ‘Plateste pentru cat arunci’. Recipientele vor fi verificate la ridicare

TIMIS. RETIM vrea sa operationalizeze cat mai repede programul „Plateste pentru cat arunci”, unul in urma caruia fiecare dintre noi va plati strict pentru deseurile pe care le genereaza.

CITESTE SI: Un nou sistem de colectare a deseurilor, implementat de RETIM, la Timisoara si in judet. Vom avea doua pubele noi si vom plati in functie de volum 

Sistemul presupune inainte de toate o colectare separata corecta, fiecare tip de deseu urmand sa fie pus in pubela sau sacul in care trebuie aruncate. Daca deseurile nu vor mai fi amestecate, iar cele reciclabile vor fi turtite sau pliate, volumul din fiecare tomberon va fi unul mai scazut. Astfel, clientul va plati strict pentru cantitatea care se afla in pubela sau sacul respectiv.

Tarifele vor fi diferite pentru fiecare tip de deseu. In cazul in care deseurile vor fi amestecate in pubele, timisenii vor fi taxati de 3 ori mai mult decat cel mai mare tarif aplicat.

In iunie 2019 spuneam ‘plateste cat arunci’. Acum suntem mai prudenti si spunem, ne pregatim pentru inceperea lui „plateste cat arunci”. Speram ca de data asta sa o ducem si pana la capat, adica o tarifare care e bazata pe volum pe o gandire foarte simpla. Una absolut simpla, cinstita si corecta. Isi alege omul volumul de care are nevoie, cat genereaza el biodegradabil, rezidual, plastic, hartie-carton si pe ala il plateste. Unii vor face mai putin, altii mai mult. Doi vecini cu 3 persoane in familie, unul are 1 mc, altul jumatate de mc, o sa plateasca diferit. Pe de alta parte, cine pune deseuri biodegradabile separat si rezidual separat, care sunt fractiile scumpe si o sa vedeti ce volum au, va plati mult mai putin, la acelasi volum generat, decat cel care le pune impreuna si le plateste pe toate scump„, spune Dan Pascu, directorul RETIM.

Compania pregateste pachete de recipiente. La asociatiile de locatari vor fi disponibile:
La deseul rezidual – pubela neagra 120/240 litri
La deseul biodegradabil- pubela maro 120/240 l
La deseul reciclabil – plastic metal – pubela galbena actuala – 240 l
La deseul reciclabil-hartie carton – pubela albastra 240 l

La gospodariile individuale, la deseul rezidual vor fi puse la dispozitia timisenilor pubele negre de 25,30,40,60,80 si 120 litri. Pentru deseul biodegradabil vor fi disponibile recipientele maro de aceleasi dimensiuni, 25,30,40,60, 80 si 120 l.

Pentru deseurile reciclabile vor fi disponibili sacii galben si albastru de 120 l.

Noi am facut niste pachete si acum intrebarea e ce pachet va alegeti corespunzator volumului dumneavoastra. Foarte important este sa va stiti volumul. Si noi va intrebam. Daca ni se pare ca este prea mult, fata de numarul de persoane, atunci va atragem atentia si va spunem ca e cam mult. Daca la cateva intrebari omul are raspuns, inseamna ca pachetul ales i se potriveste. Alegerea trebuie sa fie a fiecaruia pentru ca suntem diferiti. Un pachet mai mic inseamna ca tu ai o nevoie mai mica si peste tot frecventa e la fel„, spune Dan Pascu, directorul RETIM.

Echipele RETIM vor verifica daca deseurile sunt puse in pubelele corecte, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, clientul ar putea fi taxat suplimentar.

Compania isi doreste ca in viitor sa poata implementa si o solutie de recunoastere a deseurilor cu ajutorul inteligentei artificiale.

 

Exit mobile version