TIMISOARA. Inca de la sfarsitul verii administratia Fritz i-a ‘pregatit’ pe timisorenii abonati la Colterm pentru vestea cresterii tarifelor la caldura si apa calda in plina iarna la Timisoara. Inca de atunci, conducerea primariei a sustinut ca scumpirea este una dintre solutiile pentru a putea asigura incalzirea orasului in aceasta iarna.
Totodata, compania de termoficare a transmis o cerere de crestere a pretului de facturare la gigacalorie inca din octombrie, cu 17 procente.
Administratia Fritz va supune joi dezbaterii si aprobarii consilierilor locali aceasta majorare de tarife pentru abonatii Colterm.
Reprezentantii companiei de termoficare sustin ca astfel vor acoperi inflatia din acest an care a trecut de 17% si care a dus inevitabil si la scumpirea pretului materiilor prime pe care Colterm le foloseste pentru a furniza energie.
Ramane de vazut daca aceasta majorare de pret va fi acoperita de la bugetul local prin cresterea subventiei de la Primaria Timisoara, astfel incat ea sa nu ii impovareze pe abonatii Colterm.
”Este o discutie pe care o avem de cateva saptamani cu grupurile politice din consiliul local. S-au pus pe masa tot felul de propuneri: cat din aceasta marire a pretului ar trebui suportata din bugetul local, adica de toti contribuabilii timisoreni, si cat de abonatii Colterm. Grupul USR sustine orice solutie care nu pune in pericol investitiile importante ale orasului si exclude in acelasi timp ca abonatii Colterm sa fie lasati singuri cu povara majorarii in plina criza generata de inflatie. Stiu ca grupul PSD e de acord sa voteze noul pret, dar vrea ca toata marirea sa fie suportata din bugetul local, iar pretul pentru clienti sa ramana neschimbat. Acum ca s-a votat de catre Parlament legea bugetului, facem si noi ultimele analize bugetare si vedem cat ne permite bugetul sa ajutam”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Cresterea pretului la gigacaloriei va fi dezbatuta de catre consilierii locali in urmatoarea sedinta in plen.
Va reamintim, anul trecut administratia Fritz a dublat pretul, de la 416 lei/MWh la 851 lei/MWh, suma subventionata facturata populatiei fiind de 435 de lei.