TIMISOARA. Timisorenii pot scapa de apa de ploaie, fara sa mai plateasca pentru aceasta la societatea de apa si canal a orasului. Solutia este foarte simpla, insa necesita o anumita investitie, explica Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
La Timisoara, facturile la intretinere cresc si in functie de precipitatii. Daca ploile sunt mai abundente, timisorenii platesc destul de mult pentru apa de ploaie, care ajunge in reteaua Aquatim. Ca sa scape de ea, cei care locuiesc la case pot face cateva investitii.
„Consumatorii trebuie sa inteleaga problema apei de ploaie, pe care noi o preluam, o ducem la epurare, o tratam. O apa diluata, asa cum este apa de ploaie, este mai scumpa de tratat. O sa venim cu proiecte de a separa cumva apele pluviale. Consumatorii au posibilitatea de a nu-si deversa apele pluviale in sistemul nostru de canalizare, facandu-si un sistem separat in curte. Ca atare, ei nu vor plati apa de ploaie. Solutia este sa-si faca si ei o investitie si sa nu mai directioneze apa in sistemul nostru de canalizare”, explica Ilie Vlaicu, seful societatii de apa si canal din Timisoara.
Practic, cei care locuiesc la casa, pot sa investeasca intr-un bazin in care sa adune apa de ploaie, apoi s-o foloseasca pentru a-si uda gradina. O alta solutie ar fi introducerea ei in sol, printr-un sistem de filtrare, explica seful Aquatim. Mai exact, consumatorii ar putea sa colecteze apa de ploaie de la burlane, jgheaburi, santuri sau rigole si sa ii gaseasca o alta intrebuintare. Din pacate insa, cei de la bloc nu vor scapa prea curand de „Apa meteo” de pe factura.
„Sunt cateva solutii care i-ar ajuta sa-si reduca factura. La bloc suprafetele sunt mici si sunt impartite, acolo este nesemnificativa apa de ploaie, problemele sunt la casa. Apa de ploaie se plateste in functie de un calcul, noi inmultim coeficientul de apa de ploaie pe care il luam de la Institutul de Meteorologie si suprafata pe care o declara consumatorul (n.r la suma se adauga si tariful de la canalizare). Vom veni cu posibilitati de a le arata consumatorilor cum pot sa-si gestioneze apele pluviale in sistem propriu”, completeaza Vlaicu.
Cum explica reprezentantii Aquatim „Apa meteo”? Aceasta este, in fapt, cantitatea de precipitatii care este evacuata la canalizare de la adresa stabilita prin contract. Practic, consumatorii nu platesc apa de ploaie, ci serviciul prestat de societate, care include colectarea, transportul si epurarea apelor meteorice.
„Apa de ploaie se plateste in toata lumea, s-a platit si inainte de 1989, este o situatie cumva normala, dar problemele au aparut pentru ca media precipitatiilor s-a schimbat foarte mult in ultimii ani. Ploi de asemenea intensitate cum au fost in ultimii ani nu s-au mai intamplat”, mai spune seful Aquatim.
Potrivit acestuia, ar exista solutii si pentru cei care locuiesc la bloc, insa investitiile ar putea ajunge sa fie mai mari decat facturile.
„Cei care locuiesc la case trebuie doar sa-si faca o investitie, sa ne cheme sa ne arate si noi am fi foarte fericiti, am scapat de o problema care este insuficient explicata, iar ei nu ar mai plati asa mult. Avem foarte multe reclamatii pe aceasta problema. Daca ne raportam la cei peste 300.000 de consumatori pe care ii avem, am putea spune ca nu sunt multi”, a conchis Ilie Vlaicu.