TIMISOARA. Universitatile timisorene trec printr-o primavara mai agitata decat in anii anteriori. Dupa valurile produse de alegerile de rectori si schimbarile de la conducerile institutiilor de invatamant superior, a venit randul Ministerului Educatiei sa ia la puricat facultatile: care are acreditare, care este autorizata, careia i-au expirat s.a.m.d.
Asa s-a ajuns in situatia in care aproape toate universitatile timisorene, fie ele private sau de stat, trebuie sa trimita depese si dosare la Minister si la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Superior. Universitatile care nu au mai solicitat evaluarea necesara continuarii activitatii au termen limita 31 martie sa se salveze, dupa care vor intra in lichidare. Prin urmare, nu vor putea organiza examen de admitere si vor disparea. Cine se afla in aceasta situatie: Universitatea „M. Eminescu“, Universitatea „Tibiscus“, Universitatea „I. Slavici“ si Fundatia Universitara „Milenium“ din Timisoara, alaturi de universitati din alte colturi ale tarii, potrivit unei instiintari ARACIS.
Dumitru Mnerie, rectorul Universitatii „I. Slavici“ sustine ca institutia pe care o conduce se afla pe lista dintr-o confuzie. „Noi am avut o discutie la Ministerul Educatiei. Am solicitat o lichidare a unei specializari. Este o procedura care nu ne afecteaza cu nimic. Noi am inlocuit Calculatoare cu Tehnologia Informatiilor. Alaturi de aceasta avem Finante-Banci si Contabilitate. Deci trei facultati. Nu vom intra in lichidare“, a precizat acesta.
Cornel Harangus, rectorul Universitatii Tibiscus Timisoara, a spus ca dosarul de evaluare interna a universitatii a fost redactat si va ajunge pe masa ARACIS pana in 31 martie. „Am amanat evaluarea interna, de care este nevoie pentru evaluarea externa ARACIS, pana in ultima clipa. Am avut motive intemeiate sa facem acest lucru. Evaluarea este deja redactata si va ajunge la Agentie la timp. Deci nu riscam sa intram in lichidare. E drept, daca nu am fi reusit sa facem acest lucru, exista si aceasta posibilitate“, a adaugat rectorul Cornel Harangus. Mai mult, el sustine ca si taxa de evaluare ARACIS, in valoare de aproximativ 6.500 de lei este deja platita, urmand doar stabilirea, de catre Agentie, a calendarului de evaluare.
Situatia la universitatile de stat
In ceea ce priveste celelalte doua institutii private de invatamant superior din Timisoara, situatia nu este tocmai roz. 31 martie pare a fi un termen pe care acestea nu vor reusi sa-l atinga, riscul de a intra in lichidare fiind ridicat. Pana la ora scrierii articolului, rectorii celor doua institutii, Universitatea Mihai Eminescu Timisoara si Fundatia Millenium, nu au putut fi contactati.
Universitatile de stat nu intampina asemenea dificultati, dar au facultati sau specializari care trebuie evaluate in perioada urmatoare. La Universitatea de Vest din Timisoara, in cadrul a cinci facultati (de Economie si Administrarea Afacerilor, Sociologie si Psihologie, Drept si Stiinte Administrative, Fizica si Chimie, Biologie si Geografie) exista programe de licenta autorizate provizoriu care au depasit termenul legal de acreditare. „In Senatul Universitatii de marti, 27 martie, au fost aprobate dosarele pentru evaluarea acestor specializari. Sunt niste formalitati pe care trebuie sa le facem. Programele de studii sunt acreditate de ARACIS pentru 5 ani. Aceasta perioada se apropie de sfarsit la multe facultati din UVT, si trebuie intocmite niste dosare. Pana la sfarsitul lunii mai o sa tot facem dosare pentru evaluari externe“, a precizat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest.
La Politehnica Timisoara situatia sta putin diferit. „Am cerut in nenumarate randuri la Ministerul Educatiei lichidarea unor facultati, dar in fiecare inceput de an ne-am trezit cu acestea in plan. Avem 3 programe autorizate provizoriu si alte 7 acreditate pe care vrem sa le lichidam. Spre exemplu, Utilaj minier nu se mai studiaza la UPT din 1991 sau 1992 si noi o avem in plan. Aceste liste, venite de le MEC si ARACIS au si rolul de a mai face putina curatenie prin universitati“, explica rectorul UPT, Viorel Serban.
Universitatea de Medicina si Farmacie „V. Babes“ din Timisoara se afla si ea pe lista programelor de studii de licenta care trebuie autorizate cu specializarea Moase din cadrul Facultatii de Medicina.