Prima de risc suveran a tarii noastre a crescut cu 45% de la inceputul lunii precedente pana la jumatatea lui septembrie. Astfel, CDS-ul sau prima de risc a Romaniei a atins luni 345 de puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2010 incoace.
Chiar si asa, prima de risc suveran este la jumatate fata de nivelul din februarie 2009, dinaintea parafarii acordului stand-by cu Fondul Monetar International. Actuala valoare arata ca un investitor care vrea sa asigure impotriva falimentului Romaniei titluri de stat de 10 milioane de dolari va plati 345 de mii de dolari. Prima de risc functioneaza ca o polita de asigurare, asadar. Cresterea CDS-ului ar putea atrage presiuni de scumpire a imprumuturilor realizate de Ministerul Finantelor Publice.
Importanta primei de risc suveran nu se refera, insa, doar la nivelul statului. Bancile din strainatate sunt si ele atente la evolutia acestui indicator, pe care-l includ in costul creditelor pe care le acorda subsidiarelor romanesti. Astfel, cresterea primei de risc induce si presiuni de scumpire la creditele noi pentru populatie si firme.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat astazi un curs de referinta de 4,2805 lei/euro, in vreme ce dolarul american a fost cotat la 3,1396 lei/dolar.
Moneda nationala s-a depreciat inca din aceasta dimineata in fata euro si a dolarului. Leul inregistra o depreciere de 7 bani in jurul orei 9:10 in fata dolarului, pana la 3,1540 lei/dolar. Leul a scazut cu doi bani fata de euro, pana la 4,2840lei/euro.
Pentru cat timp mai are Grecia bani?
Ministrul Adjunct de Finante elen, Filippos Sachinidis, a recunoscut ca Grecia mai are dispozitie numerar doar pana in luna octombrie.
Grecia are nevoie urgenta de urmatoarea transa a imprumutului de la FMI si Uniunea Europeana. Mai avem spatiu de manevra pana in luna octombrie. Facem tot posibilul ca statul sa functioneze fara probleme”, a declarat adjunctul minsitrului elen de Finante citat de Reuters.
Reprezentantii troicii UE-FMI-BCE au ajuns astazi la Atena pentru a oferi sprijin autoritatilor de la Atena
Drahma revine in Grecia?
Ministerul Finantelor din Germania studiaza posibilul impact al intrarii Greciei in incetare de plati, iar printre scenarii se numara si renuntarea la euro pentru a reintroduce drahma, potrivit publicatiei germane Der Spiegel.
Indiferent daca Grecia ramane sau nu in zona euro, Facilitatea de Stabilitate Financiara ar juca un rol important in administrarea unei situatii de incetare de plati.
Fondul ar trebui sa dispuna cat mai rapid de noile atributii decise in iulie de liderii UE, considera oficialii germani.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat astazi un curs de referinta de 4,2805 lei/euro, in vreme ce dolarul american a fost cotat la 3,1396 lei/dolar.
Bursele europene au scazut la minimul ultimelor 26 de luni
Actiunile marilor companii europene au atins luni minimul ultimelor 26 de luni, iar de la inceputul anului au scazut cu peste 20%, trase in jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor ca Grecia va intra in incapacitate de plata (default), transmite Reuters.
Indicele mondial MSCI a pierdut 1,4% si se indreapta spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins in acest an.
Investitorii evalueaza bancile europene la niveluri nemaiintalnite decat dupa prabusirea Lehman Brothers, din cauza escaladarii temerilor privind defaultul Greciei si extinderea crizei datoriilor in zona euro.