TIMISOARA. Fantana lui Nicolae Robu prinde la Timisoara. La cateva luni de la amplasarea primei fantani cu sifon in cartierul Soarelui, iata ca dozatorul caruia primarul Robu i-a facut publicitate gratuita anul trecut a ajuns si in alte cartiere.
Acum si timisorenii care locuiesc in Complexul Studentesc sau in cartierele Dacia, Sagului, Girocului si in zona Balcescu pot lua sifon sau apa plata de la fantani. Dar contra-cost.
Va reamintim ca primarul Nicolae Robu inaugura, ca un bun agent de marketing, in aprilie 2013, un automat de apa cu sifon pus de o firma in Parcul Padurice din Soarelui, exact langa fantana forata de pe vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Initial, timisorenii aveau sa ia apa sau sifon gratuit, fara sa introduca vreun leu in automat, insa dupa ceva vreme au fost nevoiti sa plateasca. Asta desi aveau langa o fantana care curgea non-stop. La un moment dat, primarul preciza ca daca afacerea se dovedeste a fi una buna, Primaria ar putea cumpara astfel de aparate, care costa peste 6.000 de euro bucata.
Iata ca la cateva luni de la acel moment, astfel de fantani au aparut si in alte zone din oras. Firma care le detine plateste Primariei Timisoara taxa pe domeniul public: 2 sau 3 lei pe metru patrat pe zi, in functie de loc, daca este central sau nu.
„Astfel de aparate au fost puse in 7 locuri: pe Aleea Ripensia, strada Mures, str. Teiului colt cu Burebista, str. Dacilor, strada Maresal Constantin Prezan colt cu Versului, Calea Sagului colt cu Rebreanu si strada Ioan Muresan. Comisia de ordine publica a avizat amplasamentele cu taxa de ocupare a domeniului public la solicitarea firmei. Avizul pentru toate locatiile este valabil pana la 31 decembrie 2013”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Pintilie, directorul Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara. Un alt automat a fost pus in Gara de Nord, insa acolo chiria este incasata de CFR.
Timisorenii care vor sa ia apa de la cele 8 fantani trebuie sa introduca in dispozitiv 50 de bani pentru 2 litri de sifon sau apa plata. Multi oameni sunt nemultumiti insa ca fantana nu are si sticle de plastic, fiind nevoiti sa mearga cu sticlele de acasa. „Pai puteau sa puna si PET-uri aici, cum e la dozatoarele de lapte. Asa ce rezolv? Ma car cu sticla de acasa si mai si pun bani sa iau apa. Am fantana la 2 pasi, pe strada cealalta. Mai bine ma duc acolo, macar e apa forata si nu platesc nimic”, ne-a spus un timisorean.
Altii se plang ca, de multe ori, sticla nu se umple decat trei sfert. „E buna, nu zic ca nu-i buna, da’ ar avea succes si mai mare daca ar avea si sticle. Imi place sifonul, dar daca vii de la lucru si iti este in drum fantana mai trebuie sa te duci pana acasa sa iei sticla. Puteai sa puna si sticla cu 50 de bani si faceau mai bine. Oricum, de multe ori sticla se umple doar 3 sfert. Si mai zice ca-ti da 2 litri”, s-a plans o femeie.
La un simplu calcul, firma care a inchiriat domeniul public pentru dozatoare nu plateste municipalitatii mai mult de 500 de lei pe an.