TIMISOARA. Adio management al traficului inteligent la Timisoara? Reprezentantii municipalitatii se chinuie de mai bine de un an si jumatate sa organizeze o licitatie, insa are parte de piedici puse de firmele participante.
Acum se pregatesc sa depuna o plangere penala, mai ales ca suntem pe punctul sa pierdem banii europeni, aproximativ 10 milioane de euro!
Practic, proiectul prevede modernizarea si extinderea sistemului de semaforizare in 134 de intersectii, dotarea intersectiilor cu 230 de camere video si crearea unui centru de comanda si control pentru supravegherea video si managementul traficului. Valoarea totala a acestuia este de aproximativ 44 de milioane de lei, adica aproape 10 milioane de euro, de la Uniunea Europeana venind 35 de milioane de lei.
Iata ca suntem tot la prima licitatie, explica primarul Nicolae Robu, castigata de firma care… a contestat prima licitatie: Swarco Traffic Romania. Licitatia a inceput in anul 2013, insa a fost suspendata din pricina contestatiilor: 5 la numar.
CITESTE SI: Nicolae Robu ‘i-a dat ignore’ unui membru al familiei faimosului producator de cristale Swarovski. De ce?
Primaria Timisoara va depune asadar o plangere penala impotriva firmei care a depus ultima contestatie si blocheaza inceperea proiectului, pentru obstructionarea proiectelor Timisoarei. Aceasta apartine omului de afaceri Tiberiu Urdareanu.
„Proiectul trafic management este cu licitatia incheiata, am intocmit raportul si am facut comunicarea catre ofertanti. Din pacate, si in aceasta faza, dupa ce a fost desemnat un castigator la licitatia electronica, s-a depus o contestatie. Firma UTI a depus contestatie dupa anuntarea castigatorului si noi pregatim acum o plangere penala pentru obstructionarea proiectelor Timisoarei. Ei reclama ca au fost descalificati. Asta s-a facut pentru ca nu au indeplinit conditiile instituite prin caietul de sarcini, avem inclusiv document de la ministerul de resort care confirma ca nu au fost indeplinite conditiile. Imi exprim speranta ca si institutiile specializate ale statului vor acorda atentie licitatiilor. Din pacate, pozitia unor ofertanti pe parcursul licitatiilor n-are nimic in comun cu participarea la o competitie in mod onest. Noi acum trebuie sa multiplicam 20.000 de pagini, aceasta este documentatia, sa trimitem tot acest volum de documente la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si sa asteptam ca CNSC sa se pronunte. De cel putin 1 an si jumatate incercam sa atribuim acest proiect”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Potrivit edilului, este cea de-a cincea contestatie depusa la cele doua licitatii pentru acest proiect. Din pacate, este posibil sa pierdem cele 10 milioane de euro de la Uniunea Europeana. Numai in conditiile in care contestatia ar putea fi solutionata in cel mai rapid mod cu putinta ar putea fi dus proiectul la bun sfarsit.
„Avand in vedere ca proiectele europene pot fi implementate pana la finele lui 2015, noi inca am fi in masura sa implementam acest proiect, dar suntem la limita. Am pierdut cel putin 1 an si jumatate din durata de implementare. Este extrem de important ca semafoarele din Timisoara sa functioneze sincronizat, controlate de calculator, asa cum am gandit sa se intample lucrurile. Firma care a castigat este una care a depus o multime de contestatii pe parcurs, dar noi suntem corecti, Swarco. Termenul este iunie 2015, dar ar exista posibilitatea de a cere prelungire pana in 31 decembrie 2015 si cu sanse de aprobare”, a mai spus Robu, care inca spera ca va putea duce la bun sfarsit proiectul.
Contractul de lucrari se poate semna in momentul in care CNSC da unda verde, a conchis Robu. Ramane de vazut cat de repede se va solutiona contestatia.