In timpul dezbaterilor, senatorii au avut pareri impartite privind acest subiect, unii invocand faptul ca uniformele sunt necesare pentru cresterea prestigiului scolilor si a sentimentului de apartenenta la o comunitate, altii sustinand ca familiile elevilor saraci nu ar avea posibilitati materiale sa le cumpere.
Ce presupunea initiativa legislativa?
Initiativa legislativa reglementeaza introducerea unei tinute vestimentare reprezentative obligatorii pentru unitatile scolare din invatamantul primar si gimnazial. Potrivit proiectului, uniforma va fi stabilita, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, de catre consiliul de administratie impreuna cu consiliile consultative ale parintilor si elevilor.
In cursul discutiilor privind oportunitatea adoptarii unor astfel de prevederi, Andrei Kiraly, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a spus ca, personal, ar fi de acord cu o uniforma de gala, care sa fie purtata doar la anumite evenimente, si nu zi de zi.
Intrebat de presedintele comisiei, Mihail Hardau (PDL), care este punctul de vedere oficial al ministrului pe care il reprezinta, acesta a raspuns ca decizia trebuie sa fie luata la nivelul unitatilor scolare. „Oficial, eu consider ca am putea da o perioada de timp unitatilor scolare sa ia in discutie aceasta problema si sa decida daca doresc sau nu doresc si in ce forma doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care sa arate ca elevul face parte dintr-o unitate scolara„, a aratat acesta.
El a mentionat ca, in principiu, nu este de acord cu „acest mod de a obliga pe cineva sa poarte o uniforma„