TIMISOARA. De multe ori, oamenii legii sunt obligati sa intervina in forta pentru a-i stapani pe tupeistii care incalca legea si provoaca zarva. Nu demult, politistii locali din Timisoara s-au confruntat cu un caz aparte: un sofer nesimtit a parcat ilegal, iar apoi s-a revoltat ca e amendat si chiar a sarit la bataie. Este doar un exemplu insa. Mai sunt si scandalagii fugari, care nu se lasa atat de usor prinsi si ii provoaca pe politisti.
In astfel de situatii, oamenii legii sunt nevoiti sa intervina mai ferm decat de obicei. Se folosesc, asadar, de armele din dotare: celebrele bastoane din cauciuc, aparatele cu electrosocuri, spray-urile lacrimogene si paralizante, catusele sau chiar pistoalele.
In 2013, politistii locali si-au aratat armele in peste 250 de situatii, arata statisticile obtinute de opiniatimisoarei.ro de la Directia Politiei Locale Timisoara.
„Numai anul trecut, politistii locali au intervenit pentru aplanarea a 289 stari conflictuale si situatii care puteau degenera, fiind de asemenea prinsi si predati Politiei Nationale pentru continuarea cercetarilor un numar de 89 de persoane suspecte de comiterea unor infractiuni si 10 persoane urmarite pentru diverse fapte. Dotarea cu astfel de mijloace este necesara pentru auto-aparare si interventie, dar si pentru descurajarea persoanelor care au tendinta de a incalca legislatia”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Daniela Seracin, purtator de cuvant Politia Locala.
Legea spune ca politistii pot folosi arme neletale destinate pentru autoaparare – „bastoane de cauciuc sau tomfe, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si paralizante, catuse, caini de serviciu” -, dar si alte mijloace de imobilizare care nu pun viata faptasilor in pericol sau nu produc vatamare corporale grava.
N-au tras niciodata cu pistolul, pe teren
Oamenii legii timisoreni au in dotare tomfe, catuse, spray-uri lacrimogene, aparate cu electrosocuri, inca de la infiintarea institutiei. Pistoalele s-au cumparat in 2009, dar pana acum, vreme de 5 ani, politistii locali nu au tras niciun foc de arma, semn ca timisorenii certati cu legea nu sunt in marea lor majoritate violenti.
„Politistii locali au fost dotati cu armele letale si neletale abia dupa o serie de testari teoretice, practice si psihologice, conform Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, pregatirile si testarile avand loc de atunci si pana in prezent, periodic. In cazul acestora din urma nu a fost cazul sa fie folosite pana in prezent”, ne mai spune Daniela Seracin.
Legea spune foarte clar insa! Politistul local are dreptul sa foloseasca forta, in conditiile legii, proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia. Oricum, armamentul, munitia si mijloacele de aparare din dotare pot fi folosite legal doar in timpul serviciului, nu si in timpul liber.
CITESTE SI: