Faringitele sunt o familie de afecțiuni ale tractului respirator superior. Acestea sunt localizate la nivelul țesutului faringelui, incluzând amigdalita și faringoamigdalita.
Clinic, aceste afecțiuni se manifestă prin durere. Apare adesea la înghițire și se poate manifesta prin reducerea apetitului sau chiar prin refuzul alimentației, la copiii mai mici. Pe lângă durere, simptomele prezentate sunt febra, modificarea stării generale, iar în funcție de natura infecției, acestea pot varia de la persoană la persoană.
Cele mai frecvente cauze ale faringitelor sunt de natură infecțioasă: infecții virale și bacteriene. Infecțiile virale se manifestă adesea cu un debut progresiv de simptome: obstrucție nazală, rinoree, strănut, secreții conjuctivale, erupții la nivelul tegumentelor, diaree. Faringita bacteriană debutează brusc, cu febră înaltă, greu responsivă la antitermice, cu halenă (respirație urât mirositoare) sau limbă încărcată.
Una dintre cele mai grave infecții este difteria. Se manifestă cu febră înaltă și cu prezentarea depozitelor sub formă de membrane care sângerează la detașare, care se pot extinde în cavitatea bucală și pre-orofaringe, putând duce la insuficiență respiratorie și, în cel mai rău caz, deces. Această boală se previne prin administrarea vaccinului diftero-tetano-pertusis, din cadrul schemei obligatorii de vaccinare.
Frecvent întâlnită în colectivități, mai ales în acest sezon, este boala mână-gură-picior, în care leziunile de la nivelul mucoasei bucale au aspect de afte și sunt însoțite de erupții perioriale la nivelul degetelor, al mâinilor, al picioarelor și pe corp.
În primii ani de viață, infecțiile sunt adesea de natură virală. Atunci când este dificil de stabilit natura infecției, medicul poate recomanda teste pentru elucidarea diagnosticului, precum exudatul faringian sau testul rapid de detecție streptocică. Aceste teste au un rol important în evitarea abuzului de antibiotice.
Înainte de vizita la medic, este necesar să asigurăm copiilor o hidratare corectă, prin administrarea lichidelor (supă, ceai, compot, etc.), alimente moi – care să poată fi ușor înghițite, sprayuri locale potrivite vârstei, zinc și vitamina C. În caz de febră, administrarea antitermicelor este imperios necesară, la fel cum este și vizita medicului.
Pentru a preveni și a trata un simptom, indiferent de originea acestuia, se recomanda vizita la un control de specialitate. Astfel, Neuromed vine cu soluția potrivită pentru asigurarea unei evaluări sigure, un diagnostic cât mai veridic și o monitorizare corectă: un doctor experimentat, devotat și dedicat, Dr. Simona Mărunțelu, medic pediatru în Policlinica Neuromed.
Ambulatorul de Specialitate al clinicii Neuromed oferă servicii performante într-o gamă largă de specialități medicale cum ar fi: Neurochirurgie, Neurologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Chirurgie generală, Endocrinologie, Reumatologie și Traumatologie, Psihiatrie, Ortopedie și Pediatrie și se pot face: ecografii cardiace, ecografiii de tiroidă, ecografii de abdomen și pelvis, ecografii Doppler, osteodensitometrie (DEXA), Holter ECG și Holter de Tensiune.
Programează-te chiar acum la numărul de telefon: 📞 𝟎𝟐𝟓𝟔 𝟐𝟗𝟐 𝟔𝟑7