Opinia Timisoarei

Farmacistii din Timis ameninta cu greva fiscala. Sefa IMM-urilor, Maria Grapini, nu i-a bagat in seama. 70% din farmacii s-ar putea inchide din cauza TVA-ului la incasare

TIMISOARA. Peste 400 de farmacii din judetul Timis s-ar putea inchide in lunile urmatoare, din cauza unei legi adoptate de Guvernul Ponta. Este vorba despre Legea privind plata TVA la incasare pentru IMM-uri. Farmacistii se plang ca farmaciile mici sunt defavorizate si ca sunt descoperite pe cateva luni, riscand sa fie vandute sau sa fie inchise. Vorbim de acele farmacii de la sate sau din cartierele marginase ale Timisoarei, care nu fac parte din marile lanturi farmaceutice.

Dar din ce cauza? Practic, din 15 martie ar urma sa intre in vigoare o noua directiva europeana, care spune ca statul, prin Casa de Asigurari de Sanatate, trebuie sa achite in 30 de zile datoriile catre farmacii. Este vorba despre decontari, care in prezent se fac intr-un an de zile. Or, farmaciile au incheiat mici intelegeri cu furnizorii de medicamente ca sa plateasca mult mai tarziu decat la achizite medicamentele cumparate. Aici intervine plata TVA-ului, care, potrivit unei noi legi, trebuie sa fie achitat la incasare.

Farmacistii, furiosi si pe CJAS Timis care nu le-a dat inca banii pe anul trecut si raman in pierdere si cu deducerile din 2012

„In urma aparitiei legii cu TVA la incasare farmaciile mici sunt dezavantajate. Toata buna intentie care s-a incercat a se aduce cu aceasta lege s-a spulberat in momentul in care nu a fost explicata exact situatia acestor farmacii mici. Farmaciile individuale care au termene de plata la facturile de achizitie, generate din faptul ca la randul lor nu-si pot recupera decat la un an de zile banii de la Casa de Asigurari de Sanatate, nu vor mai putea, pe acele facturi de anul trecut, sa faca deducerea TVA-ului, pentru ca aceasta a fost facuta deja in anul trecut”, explica farmacistul-sef Doina Busuioc, reprezentant al Asociatiei Farmvest.

In acelasi timp, la facturile care se vor emite catre CJAS Timis, la 90 de zile va trebui achitata Taxa pe valoare adaugata. „Ideea este ca nu se aplica aceeasi unitate de masura la TVA, si la plata, si la deducere. Vor fi cateva luni de zile in care farmaciile mici vor avea de platit statului un TVA, neputand sa-l mai deduca din ceea ce au achizitionat. Este o situatie particularizata de faptul ca noi, de la furnizorii nostri, avem acele termene de plata, datorita faptului ca statul, prin CAS, nu ne plateste noua la timp. Se spune ca, prin aplicarea unei directive europene, datoriile statului vor fi achitate la 30 de zile. Asta se va intampla insa doar din martie incolo, pe noul contract pe care il vom incheia. Nu se spune nimic si nu se aduce vorba despre datoriile de anul trecut, despre cum vor fi ele platite”, mai precizeaza farmacistul-sef.

Situatia datoriilor este cunoscuta de ani de zile. Farmaciile elibereaza medicamentele pacientilor, depun facturile catre CJAS, iar banii sunt recuperati dupa un an. Doar teoretic, sistemul care vine odata cu legea noua ar fi unul mai dinamic, farmaciile sa plateasca la timp furnizorii de medicamente, sa plateasca la incasare TVA-ul si statul sa-si plateasca datoriile in 30 de zile.

„Ar fi bine ca noi sa platim mai repede furnizorul, sa platim mai repede TVA-ul statului, doar ca nu se poate aplica din cauza statului, care nu si-a platit datoriile. Fara indoiala sistemul este bun, pana cand nu vom stinge catre furnizorii nostri datoriile de anul trecut, nu vom putea sa deducem TVA-ul pentru achizitiile de anul asta. Stingerea aceasta se va face in primele 6-7 luni ale anului. Exista o perioada in care pana cand se regleaza ceea ce avem de incasat cu ceea ce avem de platit vom ajunge intr-o foarte mare jena financiara”, completeaza Doina Busuioc.

Sefa IMM-urilor, ministrul timisorean Maria Grapini, le-a dat cu „flit” farmacistilor timisoreni!

Farmacistii timiseni sunt hotarti sa intre in greva fiscala. „Ne rezervam dreptul de a protesta pe orice cale impotriva unui abuz care va fi sau nu va fi pus in practica. Noi ne dorim o plasa de siguranta astfel incat farmaciile din mediile cele mai defavorizate, cele rurale, cele mici din cartierele marginase sa nu fie nevoite sa se inchida sau sa se vanda. Ne dorim o protectie pentru aceste farmacii si vrem sa luptam prin orice fel de mijloace daca nu suntem bagati in seama”, spune farmacistul timisorean Ciprian Mihok.

Teodor Ratiu, presedintele filialei timisene a Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania spune ca este de alaturi de farmacisti si ca se va implica pentru a gasi o solutie la problema. Ratiu spune ca va trimite, impreuna cu farmacistii, o scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei.

Farmacistii au trimis o scrisoare Ministerului de Finante, dar si ministrului IMM-urilor si Turismului, Maria Grapini. Au primit raspuns doar de la Ministerul de Finante, un raspuns „cinic”, cred ei. Reprezentantii MF le-au spus sa nu se ingrijoreze, caci bugetul statului nu va avea de suferit. „Maria Grapini nici macar nu ne-a raspuns!„, a spus Doina Busuioc.

Solutii ar fi, sunt de parere farmacistii. Legea sa se aplica, dar in cateva luni sa fie optionala. „Solutia ar fi sa se aplice pe viitor, in momentul in care si statul isi va achita datoriile fata de noi. Daca intram intr-o normalitate, sistemul este foarte bun, el va dinamiza relatiile dintre IMM-uri, vom plati mai repede. Pana cand statul va incepe sa-si respecte promisiunile, ar fi trebuit ca acest sistem sa functioneze optional”, conchide Doina Busuioc.

 

Exit mobile version