TIMISOARA. Lucrarile de reabilitare ale Domului Catolic din Timisoara sunt din ce in ce mai aproape de finalizare, cu toate ca in interior inca mai sunt puse schele, iar reabilitarea fatadei va fi facuta la urma. Reprezentantii Bisericii Catolice vor ca in aceasta toamna preotii sa poata oficia din nou slujbe in lacasul de cult din Piata Unirii.
CITESTE SI: Primaria Timisoara vrea sa infiinteze trei noi structuri pentru proiectul Capitala Culturala Europeana
Lucrarile la catedrala Sfantul Gheorghe, cea mai frumoasa cladire in stil baroc din Timisoara, au inceput in urma cu aproape 2 ani. De atunci s-a mers pe doua directii, cea de arhitectura si cea a componentelor artistice. In prezent restauratorii sunt in diverse stadii. Au fost deja refacute in mare parte picturile murale si inca se lucreaza la altarele de pe laturile de nord si de sud ale bisericii, fiind pastrata si ‘semnatura’ arhitectului care a proiectat cladirea in urma cu aproape 3 secole, Emanuel Fischer von Erlach.
La operatiuni a participat pana in prezent o echipa de 30 de oameni, fie studenti ori absolventi ai Facultatii de Arhitectura din Timisoara, fie veniti din alte zone ale tarii.
„Decorul l-am pastrat. Am schimbat gama cromatica pentru ca mi-am dorit-o mai luminoasa, un pic mai contrastanta, si ajutandu-mi ideea de a pastra piatra naturala, asa cum o vedeti in toate aceste capiteluri, si modilioanele de sus, micile console cubice pe care le-am subliniat prin aceasta tenta verde pe care am pus-o intre ele, care sa fie in armonie cu tot ce am gandit ca si gama cromatica. Exista o banda orange care ‘alearga’ peste tot. Este de fapt semnatura lui Von Erlach. O s-o gasiti in foarte multe biserici austriece si in Ungaria. Este aceasta inaltare care se vede si de pe exterior, a nivelului de sub cornisa, sau, daca vreti, la nivelul la care se nasc arcele si boltile. Sigur ca toate aceste elemente de piatra foarte frumos sculptate erau acoperite cu o gramada de straturi de ipsos, de varuieli, atenuind evident acuitatea volumetrica a formelor. Si pentru ca la un moment dat acesti pilastri la care mi-am dorit sa fie culoarea cea mai vie a interiorului pentru a sublinia aceasta inaltime care vreau la un moment dat sa o provoace vederii, am incercat sa ii dam o suprafata cu niste materiale moderne, in sensul cel mai clasic al cuvantului, materiale aduse din Italia. Absolut tot ce se vede aici este pe baza de var hidraulic. Nu exista picatura de acrilic, niciun fel de rasini sau emulsii sintetice, tot ceea ce am incercat a fost sa mergem pe cele mai naturale reactii ale varului hidraulic, asa cum se intampla si acum 2000 de ani cu romanii, si cu o insertie moderna care vine de la acel element simplu al chimiei organice care este silanul„, a explicat Ioan Darida, expert in conservare restaurare pictura murala.
In interiorul bisericii se mai lucreaza inca in zona in care se afla orga, dar si in cea a altarului principal, unde sunt amplasate mare parte din schele. Majoritatea elementelor de arta au fost luate din Catedrala si duse in doua laboratoare pentru a fi restaurate, unul pe strada Augustin Pacha si altul in cartierul Freidorf.
Singurele statui care au fost restaurate pe loc sunt cele care se aflau in fata altarului principal, si care cantaresc mai bine de o jumatate de tona. Acestea au fost reabilitate si au fost puse in doua cutii imense pentru a fi protejate, urmand sa fie asezate pe soclurile lor dupa ce lucrarile vor fi finalizate.
Cat despre restul lucrarilor de arta, reabilitarea acestora a fost o alta provocare pentru specialisti.
„S-au facut consolidari, chituiri, decapari de straturi suprapuse de interventie ulterioara si s-a ajuns la adevar, care a insemnat ca multe sculpturi au avut bustul la lemn, sau niste grunduri care au stat bine. Partial le-am pastrat, la fel si zone aurite, dar cu aurul foarte erodat. Si a aduce la final o stare fizica de tipul acesta la una integra si la o imagine in acord si cu principiile restaurarii stiintifice, dar si cu exigenta si pretentia privitorului, pentru noi a fost un lucru foarte dificil. Am avut de restaurat foita de aur, de completat zone cu foita de aur, de patinat si rodat foita noua de aur, ca sa o aducem la aspectul celei vechi si originale. Sa nu facem un fals, dar nici sa nu se bata cap in cap din punct de vedere estetic niste straturi de aur. Restaurarea acestor elemente s-a facut cu 12 oameni…Sa zicem ca lemnul policrom e cam 90% gata, tablourile 40%, stucomarmura ar fi 75%, stranele sunt gata demult, la 90-95%, pentru ca trebuie aduse si mai dat o mana de lustru. Usile sunt 70% gata, cele de interior si se lucreaza la cele de exterior. Si vitraliile sunt spre gata, doar ca trebuie montate„, spune si Dana Postolache, expert in restaurarea picturii pe lemn.
Minunile gasite sub tencuiala Domului Catolic
Restauratorii au avut parte si de o surpriza dupa ce au dat tencuiala jos de pe pereti. In 12 locuri din Catedrala au fost gasite cruci pictate atunci cand a fost construita. Aceste opere urmeaza sa fie protejate si puse in valoare.
„La prima sfintire, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, episcopul a pus mana pe 12 locuri din biserica. Aceste locuri sunt semnate cu aceste cruci. Noi am dat jos celelalte 3 straturi si am gasit stratul de secol 18, ceea ce inseamna ca sub ele nu mai este decat var de 1700, tencuiala de 1700, si ca aproape nimic nu s-a miscat. Cand s-a pictat urmatorul strat, s-a pictat peste, punandu-se intai o amorsa.Asta ne-a ferit sa intram in pictura de secol 18. Aceste locuri noi le-am pastrat cu fondul lor de atunci si este singurul lucru pe care il puteti vedea din secolul 18. Drept pentru care peste el o sa punem un plexiglas fin pentru a marca locul„, spune profesorul Ioan Darida, expert in conservare restaurare pictura murala.
Instalatia de incalzire si cripta finalizate, exteriorul intra in refacere din martie
Inca de la inceputul operatiunii de reabilitare, in proiect figura introducerea unei instalatii de incalzire in pardoseala. Aceasta a fost deja realizata, si mai mult de atat, este functionala. De asemenea, lucrarile sunt gata si la cripta catedralei.
„Ceea ce s-a realizat pe partea cealalta, dupa cum vedem, este partea de incalzire in pardoseala, chiar inainte de Craciunul anului 2020 am reusit sa o pornim. Incalzirea este finalizata. In aceste zile s-a si dat comanda pentru piatra, care speram sa vina in 6-8 saptamani, dupa care o sa putem pune si piatra. Sunt realizate si sacristiile noastre, partea care duce inspre cor, partea de lemn, scarile, si cripta e in proportie de 90%. Lucrarile momentan sunt gata in proportie de 55%…Speram ca la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, sa demaram lucrarile de fatada, la exteriorul Catedralei, astfel incat pana la sfarsitul anului sa putem finaliza intru totul acest proiect. Ceea ce ne dorim noi ca si beneficiar, dar aici suntem in grafic, lucrarile interioare sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii august, astfel incat noi in toamna acestui an sa putem binecuvanta aceste lucrari interioare ca sa se poata oficia si primele Sfinte Liturghii in Catedrala noastra„, spune Nicolae Laus, director al Cancelariei Diecezane, Episcopia Romano-Catolica Timisoara.
Schimbari vor aparea si la fatada exterioada a Domului Catolic.
„Exteriorul as vrea sa fie in spiritul tuturor restaurarilor facute in Europa Centrala in arhitectura lui Von Erlach. As vrea sa racordam aceasta tendinta cu tot ce inseamna aceasta piata istorica si evident ca asta ar insemna o gama cromatica un pic mai deschisa, mai luminoasa, care sa sublinieze si importanta monumentului„, spune Ioan Darida, expert in conservare restaurare pictura murala.
Valoarea totala a lucrarile de la Domul Catolic din Timisoara este de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila este de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei este realizata de firma Constructim.
VIDEO: George Stefanita
Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.
In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.
In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.
Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.