Opinia Timisoarei

Fascinantele povesti ale familiilor de nobili din Banat, intr-o expozitie eveniment la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. O incursiune captivanta in istoria familiilor nobile din Banat, incepand cu anul 1779, cand regiunea a fost reintegrata in Regatul Ungariei, si culminand cu anul 1919, momentul in care Banatul a devenit parte a Regatului Romaniei. Astfel poate fi rezumata expozitia pe care o deschide publicului Muzeul National al Banatului di Timisoara.

Expozitia reconstituie o lume a rafinamentului aristocratic prin intermediul unor obiecte rare si valoroase, care au supravietuit atat capriciilor istoriei, cat si celor doua razboaie mondiale si regimului comunist.
Vizitatorii vor avea ocazia sa admire piese deosebite – portrete, mobilier de epoca, ceramica, sticlarie si textile nobiliare – pastrate in muzee si arhive de prestigiu din Banat, Serbia si Ungaria. Printre acestea se numara si fotografii rare realizate la sfarsitul secolului al XIX-lea de renumitul fotograf Klösz György, care surprind interioarele fastuoase ale unor resedinte nobiliare emblematice din Banat, precum castelele familiilor Nákó, Karátsonyi si Zselenszky. Aceste imagini rare ofera o privire inedita in gustul aristocratic al vremii, dezvaluind detalii despre stilurile decorative si viata cotidiana a familiilor nobiliare.

De asemenea, expozitia aduce in prim-plan fenomenul domeniilor nobiliare, resedintele impresionante comandate de nobili intre sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XX-lea, adevarate centre de putere si cultura pentru regiunea Banatului. Aceste domenii au supravietuit in mod fragmentar, multe dintre bunurile lor culturale fiind dispersate sau confiscate in perioada comunista, dupa aplicarea decretului de expropriere din 1949. Multe dintre aceste obiecte au fost pastrate in muzee si colectii private, iar expozitia de fata ofera o ocazie unica de a le vedea reunite intr-un singur loc. Expozitia include contributii esentiale din partea unor institutii culturale si arhivistice din Banat si din regiunile invecinate, precum: Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara, Arhivele Nationale – Serviciul Judetean Timis, dar si a colectiilor private: Cristian – Oliviu Gaidos, prof. dr. Pia Brinzeu, dr. Raoul – Marius septilici, dr. Ana – Maria Goga.

O alta atractie majora a expozitiei este colectia recent achizitionata de catre Muzeul National al Banatului, care cuprinde portrete si obiecte apartinand unor familii nobiliare banatene precum Patyánszky, Palikucsevny, Vukovics, Dadányi, Eisenstädter, Piatsek si Kinsky. De o valoare exceptionala este si o serie de 27 de fotografii cu familia Capdebó de Barateaz, care reflecta viata aristocratica din Banatul istoric, precum si relatiile sociale ale acestei familii cu alte personalitati ale vremii.

Aceasta expozitie este mai mult decat o simpla retrospectiva istorica – este o invitatie la descoperirea unui univers aristocratic pierdut, dar pastrat viu prin obiectele sale. O calatorie intre memorie si uitare, intre fastul de odinioara si inevitabilele transformari sociale si politice.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 25 octombrie, ora 18:00, in mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, strada Martin Luther nr. 4, Timisoara. Va fi deschisa publicului intre 26 octombrie si 24 noiembrie 2024.

Program: Miercuri – Duminica, 10:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:30)

 

Exit mobile version