TIMISOARA. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu are unele intentii in privinta fatadei Operei din Timisoara. Astfel ca a gandit deja un proiect de modificare a acesteia, in viitorul apropiat. Asadar, fatada Operei urmeaza sa sufere modificari.
Se stie ca vechea fatada a Operei din Timisoara este neatinsa, iar peste aceasta a fost aplicata actuala fatada, in anul 1920, dupa un puternic incendiu. Pe vechea fatada se aflau si cateva statui, pe partea laterala balconului care inca se afla acolo, acoperite de actuala fatada a imobilului.
Primarul Nicolae Robu crede ca actuala fatada a cladirii este reprezentativa pentru Timisoara, mai ales ca acesta este si un simbol al Revolutiei din Decembrie 1989 si ca nu ar trebui schimbata, sub nicio forma. Cu toate acestea, edilul spune ca este pacat ca statuile acoperite de actuala fatada sa ramana ascunse si si-a pus in gand sa scoata statuile din „ascunzatoare” si sa le amplaseze de-o parte si de alta a intrarii principale in Opera.
„Este pacat ca statuile sa ramana sub fatada si sa nu poata fi vazute. Ma gandesc sa le scoatem de acolo, pentru ca ele sunt intacte, sub actuala fatada a cladirii, si sa le amplasam de-o parte si de alta a intrarii principale, in partea de jos„, a declarat Robu.
Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput în 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in anul 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana). Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in anul 1880 si reconstructia a durat pana in anul 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”.
Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia s-a facut dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.