Deschiderea stagiunii artistice 2012 – 2013 are loc miercuri, 10 octombrie 2012, ora 18. Spectacolul este cantat integral in limba franceza si titrat in limba romana.
„Am pregatit un spectacol deosebit pentru a marca acest an aniversar, in aprilie implinindu-se 65 de ani de opera in Timisoara”, a precizat managerul Operei Nationale Romane Timisoara, maestrul Corneliu Murgu.
Organizarea spectacolului a insemnat mobilizarea unui numar impresionant de personalitati in domeniu. Astfel, la Timisoara va canta basul de celebritate mondiala – Roberto Scandiuzzi. Rolul lui Faust va fi interpretat de chinezul Like Xing, in timp ce coregrafia este asigurata de Razvan Mazilu. Soprana Nicoleta Ardelean, dirijorul David Crescenzi si regizorul Mario de Carlo intregesc echipa care pune in scena unul dintre cele mai importante spectacole sustinute pe scena Operei din Timisoara.
„Toata lumea, de la actori la masinisti, este implicata total in realizarea acestui spectacol grandios”, a precizat regizorul Mario de Carlo, iar coregraful bucurestean Razvan Mazilu a urat operei „sa ramana mereu tanara, fara sa-si vanda sufletul pentru ca la Timisoara exista o atmosfera creativa, care la Bucuresti incepe sa lipseasca”.
Roberto Scandiuzzi le promite melomanilor „un spectacol complex, care nu este privat de nimic si care este unul dinte cele mai complete la care am participat”.
Despre cei implicati
Roberto Scandiuzzi, bas – Fiind unul dintre cei mai importanti cantareti de opera ai prezentului, captiveaza prin frumusetea glasului, timbrul armonios si nobil, prin personalitatea carismatica. Datorita acestor calitati a fost comparat cu basii Ezio Pinza si Cesare Siepi, a caror influenta se simte in stilul sau de cant. Este prezent cu regularitate pe cele mai mari scene lirice din lume, precum: Opera Metropolitan din New York, Opera Bastile din Paris, Opera Regala Covent Garden din Londra, Opera de Stat din Viena, Opera din Munchen, Opera din San Francisco.
Repertoriului sau vast se adauga si o serie de lucrari vocal simfonice, astfel incat din agenda sa nu lipsesc colaborari cu Filarmonicile din Berlin, Londra, Chicago, San Francisco, Philadelphia, Boston sau Los Angeles, respectiv colaborari cu Orchestra Filarmonicii Scalei din Milano, cu Orchestra Maiului Muzical Fiorentin, Orchestra Santa Cecilia, Orchestra Nationala din Paris, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Bavareza.
Mario de Carlo, regizor – Colaborator frecvent al Operei Nationale Romane Timisoara, a semnat regia artistica, decorurile si costumele unor titluri mult indragite de public in ultimele stagiuni artistice timisorene: „Boema”, „Madama Butterfly” de G. Puccini, „Barbierul din Sevilla” de G. Rossini si „Liliacul” de J. Strauss, regizorul italian Mario de Carlo si-a definitivat studiile de specialitate la Universitatea „La Sapienza” din Roma cu maestrul Fedele D’Amico.
De-alungul timpului colaboreaza cu numeroase teatre lirice din Italia cum ar fi: Teatrul „La Fenice” din Venetia („La favorita” de G. Donizetti), Teatrul „Filarmonico” din Verona („Don Pasquale” de G. Donizetti), „Opera Giocosa” din Savona („Evreul” de G. Apolloni), la Arena din Verona („Cavalleria rusticana” de P. Mascagni), la Teatrul „Massimo” din Palermo („Cenusareasa” de G. Rossini), la Teatrul „Scientifico” din Bibiena („Barbierul din Sevilla” de G. Paisiello), Festivalul „Torre del Lago” („Randunica” si „Mantaua” de G. Puccini), la Teatrul „Francesco Cilea” din Reggio Calabria („Paiate” de R. Leoncavallo)avand nume celebre in distributie, precum Shirley Verrett, Enzo Dara, Fiorenza Cossotto, Lucia Valentini Terrani.
Like Xing, tenor – Nascut in localitatea Shandong din China, Like Xing a absolvit in anul 2006 Conservatorul Shenyang, la clasa profesorului Quge.
Anul 2005 ii aduce un premiu special castigat la Concursul International „Alcamo” din Italia iar in anul 2007 a castigat o bursa oferita de Guvernul italian si a participat la Master-class-ul oferit de Renato Bruson si Raina Cabaivanska la Spoletto, Italia, urmand ca peste un an sa participe la un Master-class oferit de profesorul Perugina Pittavini.
In luna mai a anului 2010 a castigat Premiul I la Concursul National de canto „Giulio Neri” din Siena, Italia iar in luna august a colaborat cu Maestrul Carlo Palleschi la Teatrul Taormina din Italia pentru cantata scenica „Carmina burana” de C. Orff.