Multitudinea de fenomene climatice extreme inregistrate anul trecut sunt „indicatori coerenti si interdependenti” ai evolutiei climei ca urmare a incalzirii provocate de activitatea umana, scrie intr-un raport anual intocmit de OMM, Organizatia Mondiala de Meteorologie.
OMM, agentie ONU cu sediul la Geneva, releva „impactul considerabil al secetei, al valurilor de caldura, inundatiilor si cicloanelor tropicale’ si mentioneaza ca anul 2013 ‘se claseaza pe locul sase, la egalitate cu anul 2007, in seria anilor cu cele mai crescute temperaturi inregistrate vreodata, confirmand tendinta de incalzire observata pe termen lung”.
„Numarul fenomenelor extreme survenite in 2013 corespunde asteptarilor in contextul schimbarilor climatice antropice. Am asistat la precipitatii mai abundente, la valuri de de caldura mai intense si la o agravare a daunelor cauzate de furtuni si inundatii in zone de coasta ca urmare a cresterii nivelului marii; taifunul Haiyan care s-a declansat in Filipine este ilustrarea tragica”, a acestei evolutii, a apreciat secretarul general al OMM, Michel Jarraud, scrie Agerpres.
‘Incalzirea climei nu marcheaza nici o pauza’, cu accelerarea incalzirii oceanelor care a atins cele mai mari adancimi. Peste 90% din caldura atrasa provocata de gazele cu efect de sera este stocata in oceane, a mentionat directorul OMM.
In urma unui studiu in special al caldurii record inregistrate in Australia in cursul verii in 2013, OMM a estimat ca ‘recordurile de caldura ar fi fost aproape imposibile fara influenta gazelor ce produc efectul de sera de origine antropica. Aceasta demonstreaza ca schimbarile climatice antreneaza o crestere neta a probabilitatii aparitiei unor fenomene extreme’.
Pentru Franta, OMM mentioneaza ca s-a inregistrat o repetare a furtunilor, ca precipitatiile au depasit 40% in medie pe termen lung. in Marea Britanie, pe coasta Atlanticului, ploile au fost cele mai puternice din 1959, provocand inundatii repetate. Iarna a fost a doua cea mai calda din 1900, a mentionat agentia meteo.
Secolul XXI numara deja 13 din 14 cei mai caldurosi ani inregistrati vreodata si ‘fiecare din ultimele trei decenii s-a dovedit mai cald decat precedentul, deceniul 2001-2010 depasind toate recordurile’, mentioneaza raportul.
Temperatura medie la suprafata globului a fost de 14,5° C in 2013, cu 0,5°C mai mult decat temperatura normala calculata pentru perioada 1961-1990 si cu 0,03°C mai mult decat media deceniului 2001-2010, mentioneaza OMM.