TIMISOARA. Asociatia Identity.Education organizeaza o noua editie a Pride TM, primul festival dedicat comunitatii LGBTI+ din Timisoara.
Evenimentele dedicate comunitatii LGBTI+ se desfasoara intre 6 si 14 august, in plin post de Sfanta Maria, si au loc cu sprijinul Primariei Timisoara, prin Centrul de Proiecte infiintat acum cateva luni de Dominic Fritz. Finantarea solicitata municipalitatii de catre organizatori a fost de 50.000 de lei.
Conform organizatorilor, Pride TM celebreaza diversitatea si identitatea comunitatii LGBTI+, dar si 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal care condamna homosexualitatea cu pedeapse de la 1 la 5 ani.
„Comunitatea LGBTI+ a trecut prin decenii de tortura, abuzuri si arestari, abuzuri care au continuat si dupa revolutia din 1989. in 2001 articolul a fost abrogat, dar România este in continuare un spatiu nesigur pentru comunitatea LGBTI+. N-avem voie sa uitam. insa, ne bucuram ca acum avem privilegiul, comparativ cu generatiile trecute, de a ne construi cu mândrie, spatii in care comunitatea sa se simta in siguranta, Pride TM, fiind cu brio un astfel de spatiu”, spune Deea Radulescu, fondator Identity.Education .
Programul evenimentelor de la Timisoara!
– Pe 6 august, incepând cu ora 20:00, organizatorii va invita la Faber pentru o petrecere cu Eugen Radescu.
– Intre 7 si 14 august, la Centrul de Proiecte Timisoara, va avea loc instalatia de arta „In 20 de ani”, care trece vizitatorii printr-o calatorie prin cei 20 de ani care au trecut de la abrogarea Articolului 200. Programul de vizita il puteti gasi aici.
– Pe data de 8 august, de la 18:00, in Parcul Rozelor, in cadrul bazei sportive, se va juca volei, tenis, ping-pong si altele. Link-ul de inscriere si mai multe detalii, aici.
– Intre 9 si 14, expozitia “Suntem aici” ajunge si la Timisoara, la Faber. „Suntem aici” isi are originile in scandarile istorice pentru egalitatea in drepturi si vizibilitate a comunitatii LGBTQAI+: „we’re here, we’re queer!”. Este o clamare ontologica: existam, nu putem fi ignorati. Suntem oameni obisnuiti, profesionisti, personalitati. Programul de vizita, aici.
– Deoarece comunitatea LGBTI+ este plina de povesti, in 10 august, de la orele 19:00, la Scârtz, invitati din comunitatea locala, de la mic, la mare, vor povesti despre procesul lor de coming out. Mai multe detalii, aici.
– Pe 11 august, de la ora 20, va fi descoperita Timisoara prin alti ochi, intr-un tur in care sunt plasate povesti despre comunitatea LGBTI+ in contextul mai larg al istoriei si vietii sociale a orasului; un tur care raspunde nevoii de a descoperi istoria comunitatilor locale, in lipsa unei arhive oficiale. Pentru inscrieri si alte detalii, aici.
– Pe 12 august, de la ora 19:00, la Casa Tineretului, va fi explorat ce inseamna un spatiu sigur pentru comunitatea LGBTI+ printr-o expozitie comunitara, printr-un scurtmetraj documentar realizat de Identity.Education care prezinta locurile LGBTI+ din Timisoara si printr-o discutie pe tema crearii si mentinerii unui spatiu sigur. Pentru inscrieri si alte detalii, aici.
– Pe 13 august, de la ora 21:00, la Faber, se va viziona Câmp de maci in regia lui Eugen Jebeleanu. Filmul a câstigat, printre altele, premiul pentru cel mai bun film in sectiunea Fest Focus a Festivalului International de Film din Belgrad. Detalii, aici.
– Pe 14 august de la ora 15:00, in Parcul Central, va avea loc Pride in the Park, o intâlnire comunitara, unde participantii se vor (re)conecta cu oameni dragi. Detalii, aici.
Identity.Education este, inca din 2018, o platforma pentru evenimente culturale, artistice si educationale care sa promoveze respectul reciproc si sa combata discriminarea si stereotipurile care marginalizeaza comunitatea LGBTI+.
Proiectul Pride TM e cuprins in programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara şi al Consiliului Local Timişoara, au precizat organizatorii.
‘Proiectul cultural nu reprezinta in mod necesar pozitia Primariei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Continutul proiectului cultural si modul in care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor si beneficiarului finantarii. Primaria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru continutul materialului si modul in care acesta ar putea fi folosit’, au precizat organizatorii festivalului.
UPDATE: Reprezentantii Primariei Timisoara precizeaza ca acest proiect este sprijinit in contextul obligatiilor ce revin municipalitatii prin programul Capitala Culturala Culturala a Europei 2023
„În dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, dosar declarat câștigător în urmă cu cinci ani, există un întreg capitol intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii”, care se referă la organizarea de evenimente queer și feministe la Timișoara. Astfel, în concordanță cu dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală, Asociația Identity Education a depus un dosar de finanțare pentru Apelul 3/RESTART CULTURA, care face parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Dosarul propune finanțarea unui proiect de Identitate, Educație, Activism LGBT prin artă și cultură, iar suma solicitată este de 50.000 de lei. Apelul este încă în proces de evaluare„, au transmis reprezentantii Primariei Timisoara la solicitarea opiniatimisoarei.ro.