Trecerea în anul Capitalei Europene a Culturii a strâns la Bastionul Maria Theresia peste 70.000 de oameni dornici să celebreze alături de artiști de renume internațional. Pe lângă spectacolul complex de lasere, proiecții și artificii, Festival of Lights a adus în zona centrală a orașului instalații artistice new media și video mapping interactiv pe Muzeul Național de Artă.
Gândit să respecte cu fidelitate principiile și tematica anului Capitalei Culturale Europene, Festival of Lights a fost finanțat de Consiliul Județean Timiș ca parte importantă a Bidbook-ului care a adus titlul la Timișoara. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, fost membru în juriul care desemnează Capitale Europene ale Culturii și cunoscut expert cultural european, a fost principalul susținător al proiectului.
Domnule Președinte, de ce tocmai Festival of Lights la începutul Capitalei Culturale?
AN: Orice început de bun augur are nevoie de ceva unic, nemaivăzut, memorabil. Prin Festival of Lights ne-am propus să oferim timișorenilor un spectacol extraordinar, un start plin de viață și culoare pentru anul 2023. Sute de mii de vizitatori, localnici și străini deopotrivă, au fost în cele cinci zile „turiști în Timișoara”. Aceștia au fost fascinați de instalațiile new media de pe străzile Augustin Pacha și Eugeniu de Savoya, de video mapping-ul interactiv din Piața Unirii și cei mai mulți au dansat și s-au simțit cu adevărat parte dintr-o mare familie la Bastionul Maria Theresia.
Amploarea evenimentului care a avut loc la cumpăna dintre ani la Bastionul Maria Theresia a depășit orice așteptări. Participanții au declarat pe rețelele sociale că nu au mai avut parte de un asemenea eveniment acasă, în orașul de pe Bega. Este acum, în anul Capitalei, pregătită Timișoara să treacă la nivelul următor?
AN: Ne-am dorit să fie ceva „alftel”, ceva grandios, iar rezultatele au fost într-adevăr peste așteptările tuturor. Evenimentul a fost de departe cel mai mare din Timișoara în ceea ce privește infrastructura necesară construirii scenei, a spectacolului de lumină, a show-urilor pirotehnice și a structurilor auxiliare. S-a simțit implicarea celor mai buni profesioniști din industria evenimentelor din România, recunoscuți la nivel mondial, precum și folosirea tehnologiei de ultimă generație. Orașul nostru merită astfel de evenimente, timișorenii deopotrivă, iar cu siguranță, în viitorul cel mai apropiat, și turiștii europeni vor fi atrași de astfel de evenimente artistice deosebite. Iar ca să vă răspund direct la întrebare, da, Timișoara este pregătită să treacă la nivelul următor.
Evenimentul s-a încheiat, ce rămâne în urma lui, ca „moștenire”?
AN: Am atins și chiar am depășit toți indicatorii de succes. Vorbim despre un impact viral în social media care a generat peste 5 milioane de afișări pe Facebook, Instagram și Google în doar 10 zile de promovare. Am avut un DJ care se află pe locul 36 în TOP 100 la nivel mondial și care, odată ajuns aici s-a îndrăgostit de Timișoara. După show, Danny Avila a mai rămas încă o zi în orașul nostru. Festival of Lights a avut succes și pe micile ecrane, fiind transmis în direct pe TVR Cultural și TVR 3. Peste 20.000 de persoane din mediul urban au fost alături de noi, de acasă și ne-au felicitat pentru bucuria pe care le-am adus-o chiar dacă nu au putut fi prezenți fizic la Bastion.
Consiliul Județean Timiș a anunțat că de-a lungul anului 2023 va veni cu un program cultural deosebit, dominat de trei principii esentiale: excelența artistică, impactul la publicul larg și capacitatea de a atrage turisti. Ce urmează după Festival of Lights?
AN: Programul cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș activează festivaluri internaționale importante ale Timișoarei – Festivalul International de Jazz – Jazz X, Festivalul Codru, Flight Festival și Festivalul Internațional de Literatură, proiecte capabile să atragă un public numeros din întreaga regiune. Evenimentul central și cel mai valoros al Capitalei Europene a Culturii îl reprezintă cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani, din România. Aceasta este completată de retrospectivele Victor Brauner și Paul Neagu, dar și de o serie de evenimente din domeniul noilor formule de expresie artistică în cadrul Muzeului de Artă.