TIMIS. Proiectul Color the village a devenit deja traditie, iar Asociatia Acasa in Banat a stabilit unde va fi organizat in acest an.
CITESTE SI: Au pornit programele Rabla Clasic si Rabla Plus. Schimbarile din acest an
Astfel, timp de trei zile, in perioada 9-11 iunie, voluntarii vor interveni pentru reabilitarea fatadelor a 30 de case in localitatea Farasesti, care tine de comuna Pietroasa.
Satul se remarca prin numarul mare de case batrânesti care s-au pastrat, multe dintre ele construite din lemn, cu o arhitectura specifica zonei etnografice Faget, cu porti sculptate si fatade frumos decorate.
„Am ales Farasestiul pentru ca este unul dintre cele mai pitoresti sate de munte din judetul Timis, cu un potential turistic deosebit. Are un patrimoniu arhitectural bogat si inca mai pastreaza identitatea si farmecul de odinioara. Vrem sa ajutam comunitatea locala sa pastreze aceste valori si sa le puna in valoare din punct de vedere turistic” a declarat presedintele Asociatiei Acasa in Banat, Radu Trifan.
In micuta localitate timiseana sunt multe case cu fatade frumos ornate, cruci de lemn sculptate, o moara de apa si diverse constructii din piatra. Voluntarii vor fi ajutati in cele trei zile si de localnici sa dea o noua infatisare caselor, dar si morii de apa.
„Ne bucuram ca Asociatia Acasa in Banat a ales satul Farasesti si ii asteptam cu drag pe toti cei care vor sa participe. Noi, ca administratie locala, vom ajuta cu tot ce putem la organizarea evenimentului si sunt convins ca si locuitorii din sat si din toata comuna vor participa, fiecare cu ce va putea” a spus Virgiliu Ciocea, primarul comunei Pietroasa.
Satul Farasesti este atestat documentar inca din anul 1548, sub numele de Forrasfalva, cand era in proproietatea nobilului Ioan de Bozwar.
Va reamintim, Color the Village se afla la a patra editie si, an de an, are loc intr-un sat din Banat, alternativ din judetele Timis si Caras-Severin. Editiile precedente au avut loc la Ilidia (2021), Racovita (2020) si Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociatiei Acasa in Banat este unic in tara si isi propune sa pune in valoare arhitectura tipica din aceasta zona. in cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reusi sa isi atinga tinta.