Medicii indieni au realizat cu succes o operatie chirurgicala prin care au salvat viata unei fetite care sufera de o boala rara ce determina cresterea progresiva a cutiei craniene.
„Operatia a decurs perfect, mult mai bine decat ne astepta. Cu siguranta este un succes, insa este prea devreme sa spunem cum va fi calitatea vietii ei de acum inainte”, a declarat dr. Sandeep Vaishya dupa incheierea operatiei la care a fost supusa micuta Roona Begum in varsta de 15 luni, scrie Descopera.ro
Roona, o fetita care s-a nascut cu hidrocefalie, o boala ce se manifesta prin acumularea anormala de lichid cefalorahidian in cavitatile creierului, a fost gasita luna trecuta intr-un sat din India unde traieste alaturi de parintii ei care sunt prea saraci pentru a putea suporta cheltuielile pentru tratament.
Publicarea fotografiilor realizate de un fotograf AFP a determinat conducerea spitalului privat Tripura sa accepte ca fetita sa fie tratata gratis.
Cand Roona s-a nascut, medicii locali i-au sfatuit pe parinti sa o duca la un spital privat. Din pacate, tatal Roonei care castiga doar 150 rupii (2,75 de dolari) pe zi, nu si-a permis sa faca acest lucru. (sursa foto Descopera.ro)
In momentul operatiei, circumferinta capului fetitei ajunsese la 94 de centimetri, punand presiune pe creierul ei si impiedicand-o sa se ridice in fund.
Dr. Vaishya a estimat ca fluidul din capul Roonei, cantarea cat jumatate din greutatea ei totala, motiv pentru care specialistul presupunea ca in cazul shuntarii (procedura chirurgicala prin care un tub flexibil, numit shunt/sistem de drenaj este plasat in sistemul LCR al copilului), corpul ei s-ar lupta sa absoarba tot lichidul.