Opinia Timisoarei

Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata si sanatatea lui, pana in punctul in care pune in pericol sanatatea celorlalti. Medicul Virgil Musta de la Timisoara despre cresterea uriasa a numarului de cazuri de COVID si cei care nu respecta nicio regula in pandemia de coronavirus

TIMISOARA. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, care de la inceputul pandemiei de coronavirus si pana in prezent a vindecat cu echipa sa peste 600 de pacienti infectati cu coronavirus, a tras un nou semnal de alarma privind numarul mare de forme severe si critice de COVID – 19, el afirmand ca o parte dintre cetateni nu respecta nicio regula.

CITESTE SI: Paturi de Terapie Intensiva, instalate in curtea Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, pentru pacientii cu coronavirus in stare grava

Musta mai spune ca spitalul se afla intr-o situatie dificila de a nu mai avea loc pentru pacientii infectati cu SARS CoV – 2.

Suntem intr-o perioada dificila, in care numarul de cazuri de infectie Covid-19 au crescut alarmant si in judetul Timis. Consecutiv a crescut si numarul de forme severe si critice, precum si de decese. Toate acestea se datoreaza si faptului ca o parte dintre concetateni nu repecta nicio regula, dand crezare fake news-urilor, teoriilor conspiratiei sau falselor indemnuri la libertate. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata si sanatatea lui, pana in punctul in care pui in pericol sanatatea celorlalti. Este in primul rand vorba despre respectul pentru ceilalti, care ar trebui sa primeze, indiferent de masurile impuse sau nu de autoritati. Desi sunt convins ca marea majoritate a populatiei a inteles corect situatia, este responsabila si respecta regulile, exista si destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta risca acum sa creeze probleme majore tuturor: cresterea numarului de infectari, umplerea spitalelor si mai ales a sectiilor de ATI. In afara faptului ca aceasta extindere a pandemiei la noi in tara determina suferinta fizica si psihica pentru o parte din cei infectati (nu stim cum reactioneaza organismul fiecaruia), vine la pachet si cu restul inconvenientelor legate de ingreunarea sau chiar interzicerea circulatiei in afara tarii, pentru vacante sau in alte scopuri”, a scris, vineri, pe Facebook, medicul Virgil Musta.

Medicul s-a referit si la situatia dificila in care se afla Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara.

Dar, ca sa revenim la situatia concreta de la noi, ca sa intelegem cum Spitalul V Babes a ajuns in situatia dificila de a nu mai avea loc pentru pacientii infectati cu virusul SARS-CoV-2, doresc sa prezint cateva explicatii. Eu o sa explic situatia de la spitalul unde lucrez, dar in situatii similare (ca principiu, nu ca numar de paturi) se afla multe altele din tara. Vorbind de Spitalul Victor Babes din Timisoara, in primul rand, aici sunt de fapt 5 clinici, 2 de Boli Infectioase, 2 de Pneumologie si una de Chirurgie Toracica. in perioada de varf a pandemiei din martie-aprilie, intreg Spitalul Victor Babes a fost transformat in Spital Covid, astfel incat toti pacientii care erau internati aici cu alte boli au fost transferati la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare si am adaptat intreaga capacitate pentru a primi si trata numai pacienti Covid. in acele conditii, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie si 12 paturi pe terapie intensiva”, a scris Musta.

Doctorul Musta spune ca acum zona dedicata Covid este neincapatoare.

Ulterior, dupa ce numarul pacientilor Covid a inceput sa scada in zona noastra, am refacut circuitele si organizarea in aceste cinci clinici si le-am repus la dispozitia bolnavilor non-Covid, care aveau (si au) nevoie urgenta de ingrijire si spitalizare (atat pe sectie, cat si pe ATI) in specialitatile pe care le asiguram, astfel ca am pastrat doar in cadrul Clinicilor de Boli Infectioase o zona dedicata numai pacientilor Covid, care totaliza 50 paturi si 5 paturi pe Terapie Intensiva. Asa se explica faptul ca acum, aceasta zona dedicata Covid a devenit neincapatoare, atat pe sectie, cat si pe ATI si va trebui sa reconfiguram din nou circuitele si organizarea si sa extindem din nou paturile de pe sectii si de pe ATI dedicate numai Covid, fiind nevoiti din nou sa transferam catre alte spitale pacientii internati cu alte afectiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru ca au de suferit in primul rand acesti pacienti.Daca capacitatea de la noi va fi ocupata (situatie pe care evident ca nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienti covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie). Intre timp, de la inceputul pandemiei, din donatii sau cu ajutorul Primariei din Timisoara am primit paturi si aparatura suplimentara, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai ca avem o mare problema legata de spatiul de amplasare, cat si de lipsa personalului medical. incercam in continuare sa gasim solutii la aceste probleme, optimizam continuu si schemele de tratament in functie de rezultatele observate de noi sau din colaborarile cu alti medici din Romania si din afara”, a scris Musta.

Medicul mai scrie ca a fost conceputa si o platforma informatica pentru pacientii Covid din spital.

Am conceput si o platforma informatica dedicata, unica in Romania, pe care am folosit-o in spital pentru a ne ajuta sa avem un management mult mai bun al pacientilor Covid in spital, iar acum si in afara lui, incercam sa implementam rapid si solutii de telemedicina intre spitale, astfel incat sa nu trebuiasca sa mutam anumiti pacienti, cat si alte masuri punctuale care sa ne ajute sa fim mai pregatiti decat am fost acum 3-4 luni. Asadar, incercam sa ne facem treaba, cat de bine putem, desi nu e deloc usor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt constient ca gestionarea cu succes acum si pe mai departe a pandemiei depinde in ceea mai mare masura de atitudinea responsabila a majoritatii populatiei. Aceasta atitudine ne-a salvat in primele luni si ne va salva si in continuare. Le multumesc tuturor celor care continua sa fie respnsabili si sa inteleaga corect situatia in care ne aflam, fara panica, fara exagerari, de orice natura. Este in continuare un efort comun si sunt convins ca tot impreuna vom reusi!”, a mai scris, la final, Musta.

La Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, toate locurile destinate pacientilor cu coronavirus sunt ocupate, astfel ca toate cazurile usoare sunt preluate de spitalele suport. De asemenea, toate locurile din Sectia de Terapie Intensiva sunt ocupate. De la inceputul pandemiei, aici au fost vindecati aproape 600 de oameni si s-au inregistrat 63 de decese.

Exit mobile version