Lentilele de contact bionice au fost create in cadrul unei colaborari intre cercetatorii de la University of Washington si cei de la Universitatea din Aalto, Finlanda. Acestia anunta ca lentilele au obtinut rezultate foarte bune in cadrul testelor efectuate pe animale.
Tehnologia va permite celor ce folosesc aceste lentile de contact sa citeasca texte si e-mailuri care „plutesc” in fata ochilor sau sa isi „imbunatateasca” vederea cu ajutorul imaginilor 3D generate de computer.
Oamenii de stiinta care lucreaza la conceperea lentilelor afirma ca tehnologia este sigura si ca va putea fi pusa in practica curand. Totusi, cercetatorii au cateva probleme in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica a dispozitivului. Astfel, prototipul conceput de cercetatori functioneaza doar atunci bateria wireless se gaseste la cativa centimetri departare.
Cu toate acestea, cercetatorii sunt optimisti ca vor reusi sa imbunatateasca dispozitivul, acum ca testele efectuate pe iepuri au demonstrat ca lentilele nu au efecte negative asupra sanatatii utilizatorului.
Oamenii de stiinta afirma ca aceste lentile ar putea fi folosite de soferi, permitandu-le sa vada traseul calatoriei si viteza cu care se deplaseaza proiectate pe parbrizul masinii. De asemenea, lentilele de contact ar putea fi folosite pentru jocuri virtuale, iar conectarea lor la biosenzori aflati in corpul pacientului ar putea permite afisarea de date medicale, precum nivelul glicemiei.
Profesorul Babak Praviz, conducatorul echipei de cercetatori, a dezvaluit urmatorul obiectiv al echipei sale: „Acum lucram la introducerea unui text pre-programat in cadrul lentilei„.
Pentru a concepe aceasta lentila de contact, cercetatorii au fost nevoiti sa foloseasca straturi de metal cu o grosime de doar cativa nanometri, adica de 1.000 de ori mai subtire decat un fir de par uman. De asemenea, acestia au folosit LED-uri cu un diametru maxim de 0,3 milimetri.
Cercetatorii din echipa doctorului Praviz nu sunt singurii oameni de stiinta care lucreaza la dezvoltarea acestei tehnologii. O companie elvetiana, Sensimed, a lansat deja pe piata asa-numitele „lentile de contact inteligente”, care folosesc un cip pentru a monitoriza presiunea intraoculara, ajutand pacientii care sufera de glaucom.