TIMISOARA. De-abia instalat, la 1 noiembrie, in functia de manager al Spitalului Orasenesc Deta, finul liderului pesedist Alfred Simonis, medicul Alin Lapadatu a bagat in contul verisoarei nasei aceluiasi Simonis suma de 70.000 de lei. Am relatat episodul in articolul publicat duminica si intitulat “Un spital din Timis cumpara consultanta IT pe bani europeni de la o firma cu sediul intr-un bazar de pe ‘Fasia Gaza’ din Timisoara, cu zero angajati si o patroana specialista in patiserie”.
Pe scurt, in 12 decembrie, pe SEAP era consemnata o achizitie directa in valoare de 70.000 de lei (14.224 euro), din fonduri PNRR, cu spitalul din Deta in calitate de autoritate contractanta si SC Athos Total Consulting SRL beneficiara a contractului. Doar că, asa cum spuneam mai sus, manager al unitatii sanitare este chirurgul Alin Lapadatu, fin al deputatului PSD de Timis Alfred Simonis, in timp ce unul dintre cei doi asociati ai firmei castigatoare este Ramona Pop, verisoara nasei de cununie a lui Simonis, Camelia Hutan. Si nu doar atat: potrivit informatiilor publicate pe www.info-sud-est.ro, „inainte de preluarea firmei Athos abonata la bani europeni, Dorica Pop era angajata unei firme de catering. In anul in care a preluat firma de expertiza IT, Pop a lucrat pentru o fabrica de paine si patiserie, si pentru o societate cu obiect de activitate in fabricarea ambalajelor din hartie si carton”. Mai mult, sediul social al firmei Athos Total Consulting SRL (fosta Bazar Service Company 2015 SRL), firma cu un site absolut nefunctional si zero angajați, este situata intr-un bazar de pe celebra “Fasie Gaza” a Timisoarei, pe Bulevardul Constantin Brancoveanu nr. 23, spatiul comercial 10, biroul 2.
Fost candidat fara sanse la alegerile din 2020 pentru Camera Deputatilor, Alin Lapadatu face parte din noua generatie a pesedistilor timisoreni.
Mai mult, sotia sefului spitalului din Deta, Andra Lapadatu, este membru al Consiliului Local Timisoara din partea PSD Timis, iar cei doi au fost cununati, anul trecut, de deputatul pesedist Alfred Simonis. De altfel, pe pagina personala de Facebook a lui Alin Lapadatu, imaginea liderului pesedist este promovata cu o consecventa admirabila…
Credem ca, in momentul asta, orice discutie cu privire la contractul dintre spitalul condus de finul lui Simonis, Alin Lapadatu, si firma patronata de verisoara nasei liderului PSD, Ramona Pop, s-a incheiat.
Asa ca putem trece mai departe la urmatoarea achizitie directa extrem de interesanta facuta de Spitalul Orasenesc Deta la patru zile de la cea mentionata mai sus.
Conform informatiilor publicate pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), spitalul timisean a publicat, la 16 decembrie, ora 11.05, un anunt prin care isi anunta intentia de a achizitiona “servicii de consultanta in vederea depunerii cererii de finantare pentru proiectul de investitii <Investitii in echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii nosocomiale la Spitalul Orasenesc Deta”, iar peste doar două ore si jumatate, la 13.42, contractul in valoare de 20.000 de lei (4.064 de euro) era atribuit – cu conditia acceptarii proiectului la finantarea din fondurile PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) – unei firme de apartament din zona Fabric a Timisoarei, de pe strada Stefan Octavian Iosif, infiintata in 2019.
Data limita de depunere a dosarelor de finantare pe proiectul PNRR a fost 16 decembrie, ora 16, ceea ce inseamna ca afacerea dintre Spitalul Orasenesc Deta si SC LUMRO Risk Management SRL a fost parafata pe ultima suta de metri.
Cu o denumire la fel de pompoasa ca aceea pe care si-a luat-o Athos Total Consulting, firma din bazarul de pe „Fasia Gaza”, LUMRO Risk Management are si ea o interfata total neprofesionista: un site nefunctional si o pagina de Facebook inactiva (zero aprecieri, zero urmaritori, zero postari) pe care troneaza imaginea… Parlamentului European de la Strasbourg.
Iata si ce ar trebui sa faca firma din Fabric pentru suma de 20.000 de lei, conform datelor de pe SEAP: “intocmirea cererii de finantare; punerea la dispozitia beneficiarului a tuturor formularelor tip solicitate de autoritatea contractanta; autoevaluarea privind respectarea principiului DNS; bugetul proiectului si planul de achizitii; inregistrarea cererii de finantare in sistemul on-line IMM RECOVER; intocmirea raspunsului la cererile de clarificari venite din partea finantatorului in perioada de evaluare administrativa si tehnica”.
Toate bune si frumoase, doar ca nu reusim sa ne dam seama care este legatura intre intocmirea unei documentatii pentru un proiect de investitii in echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii nosocomiale in spitalul din Deta si specificul activitatii firmei LUMRO Risk Management, pe care l-am descoperit pe site-ul www.protectiesipaza.ro.
De acolo am aflat ca patronul firmei, Ioan Romeo Stratone, este evaluator de risc la securitatea fizica pentru LUMRO Risk Management, detinand in acest sens si un certificat de competente eliberat la data de 5 octombrie 2016, pe vremea cand omul mai purta inca uniforma de politist.
Domnul Stratone figureaza pe portalul Agentiei Nationale de Integritate cu ultima declaratie de avere depusa in 3 martie 2017, in calitate de sef birou la Sectia 3 Politie Timisoara, ulterior dumnealui iesind la pensie.
Potrivit datelor gasite pe site-ul www.protectiesipaza.ro, “Stratone Ioan Romeo ofera servicii de evaluare a riscurilor care pot pune in pericol viata, integritatea corporala sau libertatea persoanelor sau pot aduce prejudicii bunurilor detinute de companii; analiza situatiei obiectivelor si propunerea de masuri concrete in vederea incadrarii riscurilor la care pot fi supuse acestea in limite permise”.
Acum, este adevarat ca infectiile nosocomiale pun in pericol viata pacientului, dar, totusi, nu credem ca la acest gen de riscuri se refera certificatul de competente detinut de fostul politist Romeo Stratone…
Oricum, SC LUMRO Risk Management SRL nu se afla la prima intalnire cu Spitalul Orasenesc Deta, fostul manager Codruta Bungau apeland, si dumneaei, la serviciile de consultanta oferite de politistul pensionar.
Anul trecut, in luna iulie, firma domnului Stratone obtinea pentru aceeasi suma de 20.000 de lei, de aceasta data din fonduri proprii ale unitatii sanitare, un contract de “servicii de consultanta pentru managementul proiectului <Dotare Camera de garda si compartiment ATI Spital Deta>”.
Pentru banii platiti de spital, firma fostului politist Stratone trebuia sa coordoneze implementarea proiectului, sa intocmeasca rapoarte catre finantator, sa supravegheze executia contractelor si cheltuirea eficienta a fondurilor alocate (nu, nu e o gluma!), sa asigure “monitorizarea intregii activitati, a progresului conform planului de activitati si a etapelor propuse”, iar “in cazurile identificarii unor deficiente” urma sa asigure “in timp util corectiile necesare pentru a nu fi compromis rezultatul final al proiectului”.
Din nou, nu credem ca dotarea camerei de garda a spitalului din Deta ar putea avea vreo legatura cu fosta apartenenta a beneficiarului contractului la ceea ce in argou se numeste “garda”…