TIMISOARA. La jumatatea lunii octombrie a anului trecut, Planwerk Arhitectura si Urbanism, firma despre care presa locala a descoperit ca s-ar fi „autoplagiat” in SF-ul intocmit pentru zona Traian din Timisoara, studiu in care ar fi copiat dintr-o documentatie mai veche pe care arhitectii au facut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca, a finalizat Studiul de Fezabilitate de 300.000 de euro.
Tot atunci au fost prezentate si imaginile care ar trebui sa infatiseze felul in care arhitectii au desenat viziunea administratiei Fritz pentru „Regenerarea Urbana a Pietei Traian si a altor 15 strazi adiacente”, care, pentru atunci cand va fi pusa in practica, a fost estimata la 34 de milioane de euro.
Conform planurilor, o parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piata Unirii si strazile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna si cel dinspre Badea Cartan pe str. Piata Petru Rares – Ecaterina Teodoroiu.
De asemenea, Piata Traian si Piata Romanilor (langa Catedrala Millenium) devin partial pietonale. Proiectul mai prevede amenajarea a 3 parcuri, 2 locuri de joaca si o piata de cartier.
Zonele incluse intr-o viitoare investitie: Bd. 3 August 1919 (partial), Piata Academician Corneliu Miklosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piata Romanilor, Piata Traian, str. Dacilor, str. stefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, Piata Petru Rares.
Proiectul a fost supus aprobarii Consiliului Local si a trecut intr-o noua etapa.
Primaria Timisoara a lansat in decembrie anul trecut licitatia pentru gasirea unei firme care sa faca o noua documentatie, cea de urbanism.
Administratia Fritz punea la bataie inca 1.584.175 lei fara TVA, adica aproape 400.000 de euro cu TVA, pentru elaborarea Planului Urbanistic pentru Zone Construite Protejate „Zona Fabric“ si a Regulamentului Local de Urbanism.
„Pornind de la o analiza urbana multicriteriala se vor identifica cladirile cu valente estetice, istorice sau constructive valoroase, astfel incat aceasta baza d einformatii sa serveasca ulterior si structurilor publice relevante pentru clasarea si protejarea fondului construit. Se vor defini reglementari care vor crea si asigura spatii verzi de buna calitate in zona in confirmitate cu HCL 289/21.06.2022 privind actualizarea si prelungirea Strategiei dezvoltarii spatiilor verzi ale municipiului Timisoara„, care a fost anulata in instanta de catre Asociatia Peisagistilor, dupa cum se arata in documentatia postata in Sistemul de Achizitii Publice.
„Tot prin acest PUZ, se urmareste stabilirea/evidentierea statutului juridic si a circulatiei terenurilor, dar si instituirea unor reguli urbanistice coerente, se vor identifica zonele care pot beneficia de studii de recuperare istorica, explorand posibilitati de refunctionalizare a unor spatii„, se mai arata in caietul de sarcini al licitatiei, in care se prevede ca trebuie sa se tina cont de studiul deja intocmit de Regenerare urbana – zona Piata Traian.
La termenul limita s-au inscris in cursa pentru contract o asociere, SUBCONTROL, avand 9 subcontractanti, si Atelierul Decumanus din Timisoara.
Ofertele au intrat in evaluare tehnica la Primaria Timisoara. Castigatorul licitatiei va avea la dispozitie aproape 3 ani ca sa intocmeasca documentatia de urbanism pentru zona Traian.